DELA

”Vi ska grilla, dricka gott och umgås”

Dagens turist heter Johan Sundström och kommer från Kungsör i Sverige. Han står och väntar på familjen utanför Sittkoff när vi träffas.
Hur kommer det sig att du är på Åland?
– Min far Klas Sundström fyller 70 år idag så han har bjudit med mig, mina bröder och våra familjer hit för att fira med honom. Vi bor i Eckerö och kommer att vara på Åland till på lördag.
Hur ska ni fira då?
– Vi ska grilla, dricka gott och umgås med våra familjer.
Har du varit på Åland tidigare?
– Jo vi var samma gäng här i fjol. Min mor fyllde 70 år den gången så det här blir lite av en favorit i repris.
Tror du att det kommer att bli fler besök i framtiden?
– Definitivt.
Vad har ni hunnit gjort här?
– Vi har badat och fiskat men någon fisk har det inte blivit än så länge, eller jo förresten, litet spigg med håv har det blivit. Resten av semestern har vi planerat att umgås och ha det skönt bara.
Vad tycker du att är det bästa med Åland?
– Oj, det är mycket. Skärgården, den vackra naturen och människorna när några av orsakerna att det är så trevligt här. Dessutom har vädret varit helt underbart den här veckan, det går knappast att marknadsföra sig bättre än så här. En annan bra sak är att det är lätt att ta sig till Åland.
Vad ska man göra som turist i Kungsör?
– Det är ett rätt litet samhälle men det finns en hel historia där. Karl den X, XI och XII hade alla sina sommarställen där, därför heter det Kungsör. Det ligger precis vid Mälaren vilket ger en bra vattenmiljö.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax