DELA
Foto: Veronika Åström

”Vi äter och sover”

Pappaledige Tommi Remonen och hans son Love, 15 månader, har precis ätit pommes frites på Hesburger i Sittkoff-gallerian.

Vad har ni mer gjort under dagen?

– Vi äter och sover. Vi försöker sova två gånger per dag och äta då Love behöver växa. Och så har vi betalat räkningar. Jag tände också eld i kaminen och då började han riva papper själv. Han härmas och lär sig. Han lär sig också att prata, både svenska och thai, då hans mamma kommer därifrån. Min finska är lite för dålig annars hade han blivit trespråkig.

Har ni fler barn?

– Jag har tvillingar sedan tidigare som fyller 19 år i sommar, så det blev en liten sladdis. Min fru har tre barn sedan tidigare.

Hur länge är du pappaledig?

– Jag har varit det sedan i februari och ska vara det fram till i sommar då han börjar på dagis. Jag veckopendlar till Sverige så vi får se hur vi löser det senare.

Hur fungerar det att pendla?

– Bra. Jag åker in måndag morgon och sedan åker jag hem på torsdag.

Vad jobbar du med?

– Jag arbetar i ett startup-bolag i materialkemi – Disruptive Materials Ab. Jag är kemist och tyvärr finns inte många sådana jobb här. Vi kommersialiserar en produkt från Uppsala universitet – upsalite – som ska användas bland annat inom fuktupptagning och frisättning av läkemedel. Sedan tog vi också över Västernäs pizza och kebab i december, där vi nu serverar pizza, hamburgare och asiatiskt.

Som dagens ålänningar – vem vill ni hälsa till?

– Vi hälsar till Loves mamma Kuljira Kaewsawang att hon är underbar. Hon jobbar två jobb – hon städar hos polisen och driver Västernäs pizza and Asian.