DELA

”Sex barn och tjugotre barnbarn”

Många kanske känner igen Dagens ålänning Victor Dino eftersom han oftast spelar dragspel i centrum i Mariehamn. Han har bara varit på Åland i två månader, och det ser ut att bli mer.
Han är ursprungligen från Rumänien och har det riktigt tufft med att hålla ihop alla trådar med familj och vänner. Han beskriver sig själv som en ”sårad människa” och önskar att folk inte bara kunde se honom, utan också hjälpa.
Varför valde du att flytta från Rumänien?
– ag kunde inte klara mig där och nu söker jag nya möjligheter. Jag har sex barn och tjugotre barnbarn, och nu försöker jag tjäna en slant genom att spela.
Så pass stor familj, har du dem med dig?
– Nej det har jag inte, jag bor här hos en nära släkting med min fru.
Överväger du att stanna här länge?
– Jag stannar tills jag har något att komma hem med till Rumänien. Ett barn kan inte leva på 10 euro på en månad, det går inte. Och så som vi bor nu är det omöjligt. Huset är sönder på alla sätt och vis. Inga dörrar, inga fönster, hål i taket. Det är ett riktigt krisläge.
Hur länge brukar du spela varje dag?
– Från tio på morgonen till kanske sex på kvällen. Ibland blir det mer, ibland mindre.
Till vem går din hälsning?
– Till alla människor. Jag säger till dem, ”Gud ska hjälpa alla. Gud ska ge lycka till alla.” Hoppas någon hjälper mig, och ger mig lite lycka. Jag är en mycket sårad människa, för mig betyder lite väldigt mycket.

TEXT OCH FOTO: