DELA

Mark hävdade att han var kapten på vår skitbåt

Dagens ålänning bor egentligen i Sverige men brukar besöka Åland. Han heter Jonas Gardell och har en svärmor på Åland. Nu ska han och maken Mark Levengood besöka henne på Slätholmen i Lemland. Nya Åland träffar dem på Torget i Mariehamn
Trots att Jonas är svensk hör man åländska inslag i vokabulären. ”Int´” säger han bland annat.
– Det låter mycket åländskt när Mark och jag är ensamma.
Vad gör du när du är på Åland?
– Sist jag var här uppträdde jag i det stora kulturhuset Alandica. Och i går (läs: torsdag) bestämdes det faktiskt att jag ska komma igen den 5 eller 6 november. Jag skulle ha varit i Helsingfors först men vi gjorde en rockad och tar Mariehamn före.
Vad gör du på Åland när du är på semester då?
– Sist när vi skulle hit tog Mark på sig kaptenshatten och hävdade att han var kapten på vår skitbåt. Vi skulle köra till Slätholmen, men missade den. Det var Marks födelsedag och släkten hade redan börjat dricka gravöl för att vi inte kom.
Plötsligt hörs ett billarm sätta igång.
– Är det vår bil, frågar Jonas.
Det är tydligen något av barnen som rört vid bilen. Familjen vill komma iväg.
Men Jonas, är du en skärgårdsmänniska som kommer till Åland för att fiska och sånt?
– Vi bor ju på Vindö i Stockholms skärgård så det är lite att åka över havet för vatten. Det är nog mer för att hälsa på släkten. Nu är Marks syskon från Helsingfors här.
Slutligen får du som dagens ålänning skicka en hälsning till någon.
– Jag hälsar till min publik på Åland. Det var oväntat kul förra gången och nu hälsar jag dem välkomna till Trafikplats Glädjen i november.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax