DELA

”Människorna här är kulturellt vakna”

Det är vid korsningen av Nygatan och Torggatan som vi får syn på två cyklister som står och pekar åt olika håll och ser lite vilsna ut. Vilsna men vänliga.
Det visar sig vara Fridegard och Volker Alt från Göppingen utanför Stuttgart i Tyskland. Nyans reporter jublar inombords då han får chans att tala tyska.
Paret har varit på antroposofisk konferens på Alandica och ska nu cykla den vackra vägen ut till Järsö.
Har ni varit på Åland förut?
– Nej, men vi har semestrat mycket i Sverige tidigare och älskar Skandinavien.
Hur länge tänkte ni stanna?
– En vecka till blir det. Sedan åker vi tillbaka med färjan till Stockholm, där vi lämnade bilen.
Vad gillar ni bäst med Åland?
– Vi blev glatt överraskade över det otroliga kulturutbud som erbjuds här. Människorna är så kulturellt vakna. Imponerande!
Något annat?
– Ön är dessutom mycket vacker och gör ett i allmänhet väldigt bra intryck. När vi kom med Gabriella från Stockholm såg vi den underbara skärgården med alla träd.
Berätta om konferensen ni varit på!
– Den var från början det egentliga skälet till att vi kom hit. Den ordnas i samband med att det är 150 år sedan grundaren av Waldorfpedagogiken, Rudolf Steiner, föddes. 250 deltagare har kommit från både Norden och Tyskland.
– Konferensen handlar om det viktiga i att stärka det personliga uttrycket hos människor. Världen rör sig i så snabb takt att det blir svårt för oss människor att hinna med. Den typen av tankar är särskilt viktigt i dessa tider.
Vad får man inte missa om man besöker Göppingen?
– I närheten ligger berget Hohenstaufen som är mycket vackert. Vid bergets fot finns också ruinen av den gamla borgen som tillhörde släkten Staufen.
Mycket intressant att tala med er! Ha en fortsatt fin vistelse på Åland!

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@nyan.ax