DELA

Just nu är det tulpantider

Dagens ålänning heter Henrik Blomberg, bor i Jomala och driver tillsammans med sin fru Susann Blombergs Blomsterhandel i Mariestads centrum. Där säljer de snittblommor, krukväxter och en mängd tillbehör som trängs i den välfyllda butiken.
– Just nu är det tulpantider, så bland snittblommorna är det de som går åt mest. Annars säljer vi mycket saintpaulia, primula, våreld och orkidéer vid den här tiden, säger Henrik.
Hur tar man bäst hand om sina nyinköpta blommor?
– När man har köpt en snittblomma och kommer hem och ska sätta den i vatten så är det allra viktigaste att man gör en ny snittyta så att blomman kan dricka ordentligt. Sedan är det viktigt att man får både snittblommor och krukväxter väl inslagna i handeln, framförallt när det är så här kallt ute. Omslagspappret kan gärna sitta på någon timme efter att man har tagit hem blomman också, så att den får vänja sig vid värmen.
Vad tycker du om att göra när du inte är här?
– Butiken tar ju upp väldigt mycket tid för mig och min fru, men när vi är lediga tycker vi om att vistas ute i naturen, till exempel gå på vandring. Ramsholmen är väldigt fint på våren. Annars har vi ett sommarställe i Nagu dit vi åker för att ta det lugnt och ladda batterierna.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till min son Magnus och hans flickvän Petra. Även till Susann men hon är ju också här i butiken.

TEXT OCH FOTO:
CAMILLA WANGMAR