DELA
Foto: Veronika Åström

”Jag lärde mig svenska på jobbet”

Daniel Macharia är ute i det fina vädret på Torggatan i Mariehamn när Nyan möter honom.

– Men jag är inte ledig. Jag har bara rast, säger han.

Var jobbar du?

– Jag jobbar som sjukskötare på Trobergshemmet sedan cirka fem år. Där jobbar jag nattjänst, vecka till vecka, och trivs bra med det.

Han berättar att han bott på Åland sedan 2003.

– Jag trivs bra här. Jag kommer från Kenya men flyttade först till Vasa på fastlandet innan jag kom hit.

Varför flyttade du hit?

– ÅHS kom till Vasa och sökte folk. Jag hann jobba där lite innan men när jag kom hit så ville de ha kvar mig. Min sambo flyttade hit från Nykarleby och hon jobbar här också.

Han berättar att han lärde sig svenska här på Åland.

– Jag lärde mig svenska på jobbet. Jag kunde inte alls svenska i Vasa, men när jag kom hit så lär man sig. Folk är också intresserade och ställer frågor och då lär man sig snabbare.

Vad gör du i sommar?

– Jag jobbar fram till augusti. Då ska jag ha semester och vara med min familj och mina vänner. Vi ska väl resa lite hit och dit och man har längtat efter semestern så länge.

Åker ni till Kenya?

– Nej, i december ska vi åka dit med barnen. När det är soligt här så regnar det där, och när det är dåligt väder här är det bra där. Men det kostar förstås lite att åka dit.

Som dagens ålänning – vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till mina tre barn och min sambo. Sedan till alla mina arbetskamrater. Jag vill också hälsa till alla ålänningar och önska dem en trevlig semester.