DELA

”Jag känner mig som en ålänning”

Dagens turist heter Catherine Nordberg-Mazowski och kommer från New Jersey i USA. Nyan träffar henne på Röda kors-gården dit hon brukar gå och äta ibland när hon är på besök på Åland.
Hur kommer det sig att rest till Åland?
– Min pappa kommer ursprungligen från Kökar så jag har en del släkt här som jag brukar vara och hälsa på. Det är femte gången jag är här nu. Min pappas syster Ingrid har gett mig en lägenhet här som jag kan bo i när jag kommer på besök.
Vad har du hunnit gjort under detta besök?
– Jag har varit till Vikingamarknaden, hälsat på släkten, cyklat lite överallt, spelat minigolf, varit på stranden och köpt gåvor till min familj som är hemma i Amerika. Jag har varit gift i 32 år, har ett barn och två barnbarn hemma i Amerika.
Har du några planer för vad du ska göra innan du far tillbaka?
– Jag har tänkt fara på Katarina kammarmusik någon dag.
Vad tycker du att är det bästa med Åland?
– Jag gillar mest de långa sommardagarna och Östra hamnen. Folket här är väldigt vänliga också de välkomnar oss amerikaner. Jag känner mig som en ålänning varje gång jag är på besök här.
Vad ska man absolut göra som turist i New Jersey?
– Först av allt ska man komma under sommaren, någon gång mellan juni och september. Man ska se till att fara till den södra delen av Jersey, där finns det långa stränder att fara till. Ett måste är att äta där också, de har otroligt bra skaldjur och annan mat som kommer från havet, så det får man inte missa.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax