DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Jag har lärt mig känna igen stegen”

Viveca Hellman är byråsekreterare på Kulturbyrån. Det innebär att hon har sitt arbetsrum vid personalernas ingång vid Kulturhistoriska.

Vad gör du på jobbet?

– Jag skriver protokoll, har hand om frånvaron, tar emot besökare och är en slags spindel i nätet. Här jobbar ungefär trettio personer. Folk frågar hela tiden ”har du sett den och den” eller gick den och den ner för trappan eller upp”.

Kan du svara på de frågorna?

– Jo, det finns alltid en del av mig som registrerar vem som går förbi. Dessutom har jag lärt mig känna igen stegen på dem som jobbat länge i huset.

Har du jobbat länge?

– Jag började 1981. Mycket har förändrats, telefoner, datorer … jag började med en knattermaskin. Jag skrev protokollen med tio kalkeringspapper under, då ville man inte skriva fel.

Trivs du på jobbet?

– Det gör jag verkligen. Jag har bra arbetskamrater, och det tycker jag att är viktigt för trivseln. Jag är social och gillar mina arbetsuppgifter.

Vilken är den bästa arbetsuppgiften?

– Ibland får jag vara detektiv. Någon kan be mig leta fram något specifikt, och de kanske inte vet datumet, knappt årtalet. Vi har ett litet närarkiv som jag går till, och jag är alltid jättenöjd då jag hittar rätt papper.

Vad gör du på fritiden?

– Jag promenerar gärna. Det finns många bra rundor i stan.

Vem vill du hälsa till?

– Man och barn med deras familjer, mamma som fyller 81 på onsdag och alla mina arbetskamrater.