DELA

”Jag har just köpt stövlar till min hund”

Trots kylan hittar jag dagens ålänning, Mio Sommardahl, sittande på busshållplatsen utanför Magazin. Hon har pälsat på sig ordentligt för att köpa vinterstövlar, men inte till sig själv utan till sin whippet Tigerhunden. Han är nästan lika påklädd som matte och ligger och skakar och fryser i hennes knä. Tillsammans väntar de på bussen mot Järsö som inte tycks komma fort nog.
Var är du på väg någonstans?
– Jag ska ut till ungdomsgården Stallet, det är första dagen efter jullovet idag och jag är ungdomsledare där.
Vad rekommenderar du för aktiviteter för besökare på Åland?
– Besök någon av alla ungdomsgårdar. Till oss kan man till exempel komma om man vill rida, klappa hästar eller bara fika. Alla Ålands ungdomsgårdar är jättebra och det finns något för alla åldrar, även de som är vuxna.
Vad är det bästa med Åland?
– Att det inte är så kallt om vintern, utom just nu då. När man går av båten så är det bara -14 och inte -25 grader. På sommaren är det väldigt vackert men då är jag i min stuga på fastlandet och tittar på sälar. En annan sak som är bra är ju att man åker buss gratis.
Innan jag hinner fråga Mio vem hon vill hälsa till kommer bussen och hon skyndar sig på. I farten hinner jag precis få en bild på en väldigt glad dagens ålänning.

Text och foto: ANN WEIS