DELA

”Jag gillar banracing”

På Kyrkvägen i Godby – i skön marssol – byter Kjell Johansson till sommardäck på sin Golf GTI. Bilen ser inte helt vanlig ut. Den är tom invändigt med undantag för förarstolen som ser specialdesignad ut.
– Det är min banracingbil. Jag och en kille till från Åland är med i GTI-klubben i Sverige och åker dit och deltar i klubbtävlingar. Vi kör på olika banor men underlaget är alltid asfalt. Jag var också med i konbaneracet på flygfältet här på Åland i somras.
Var kan man öva på Åland för att bli en bra banracingförare?
– Det går inte att träningsköra på vanliga vägar, man måste ju följa gällande trafikregler. Därför gäller det att åka till banor i Sverige och Finland. Men bilen är besiktigad och kan köras på vanlig väg.
Har din bil en stark motor?
– Jag vet inte exakt, jag har byggt om hela motorn i vintern, men styrkan ligger väl mellan 130 och 140 hästkrafter. Det roliga med banracing är att skruva och mecka och att utveckla sin egen bil.
Vad gör du till vardags?
– Jag arbetar vid Ab Skogen och mäter in virke som fällts i de åländska skogarna. Jag har arbetat där sedan 1999 och inmätningen är helt datoriserad.
Är det högsäsong för skogsavverkning just nu?
– Det kan man säga. Det börjar bli bråttom att få ut allt fällt virke ur skogarna så det är lite tryck på.
Vem hälsar du till?
– Till Annette och Dan som just fått en flicka och till min sambo Ann-Katrine.

HELENA FORSGÅRD