DELA
Foto: Bernt Josephson

”Jag gillar att improvisera”

Dagens ålänning heter Mikael Sandholm och är tillförordnad föreståndare på Lemböte lägergård. En plats där förberedelserna för en mindre invasion av ungdomar pågår för fullt, eftersom det nu under sommarmånaderna ska genomföras konfirmationer, barnläger och musikläger.

Hur många gäster kan ni ta emot?

– Vi har omkring 70 bäddar fördelade på huvudbyggnad och två mindre sidobyggnader. I matsalen kan vi ta emot grupper på upp till 100 personer. Verksamheten pågår året runt, men i huvudsak från mitten av mars till mitten av oktober, med fokus på sommarmånaderna. Under 2017 hade vi totalt närmare 5 000 övernattningar och serverade drygt 6 000 luncher samt 5 000 middagar.

De flesta ålänningar verkar känna till Lemböte, vilken är din relation til kursgården?

– Den sträcker sig tillbaka till 1988, då jag konfirmerades där. Sen 1997 är jag anställd på Lemböte. Jag jobbar som ledande kock normalt, men har fått gå in tillfälligt som föreståndare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är en fantastisk arbetsmiljö med skön stämning. Mitt jobb är fritt med mycket eget ansvar. Jag älskar att laga mat och gillar exempelvis att improvisera i min matlagning, vilket jag ofta kan göra här.

Vilken mat bjuder du helst på?

– Jag föredrar att laga husmanskost med lite högre standard.

Var hämtar du inspiration till din matlagning?

– Jag gillar att resa och samlar gärna på mig intryck från andra kulturer.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till min sambo Janina och mina barn Albin och Elis.