DELA
Foto: Karin Erlandsson

”Jag är aldrig en hel dag på kansliet”

Elin Granholm jobbar som specialbarnträdgårdslärare. Hon är anställd av Lemland, men Lumparland och Föglö hör också till hennes distrikt. Just den här dagen, då Nyan hittar henne på färjan över till Föglö, ska hon göra skolberedskapsobservation på förundervisningsbarnen.

Vad gör en specialbarnträdgårdslärare?

– Jag träffar barn enskilt och i grupp, jag hjälper till med sånt barn kan behöva stöd med. Jag gör mycket gruppobservationer och mycket personalhandledning.

Vad är det bästa med jobbet?

– Ingen dag är den andra lik. Den bästa stunden är då man jobbat länge, kanske månader eller år, med ett barn, och så ser man när det säger klick och det går upp ett ljus.

Hur länge har du jobbat?

– Snart ett år, jag började den 18 april förra året. Jag är aldrig en hel dag på kansliet, det finns dagar då jag besöker tre olika daghem. Det är möten med Bup, kanslijobb och föreläsningar.

Hur ska man tänka som förälder om mitt barn behöver stöd?

– Man ska våga be om hjälp i tid, innan det gått för långt.

Hur går det till när du knyts till ett barn?

– Processen inleds med att dagispersonalen misstänker att ett barn behöver stöd. Endera gör jag engruppobservation eller också träffar jag barnet enskilt, det senare med föräldrarnas tillstånd. Jag utreder och sätter in stöd, ibland i samarbete med andra instanser.

Vad gör du då du inte jobbar?

– Jag är med mina tre barn, kör dem till fotboll, Dunderdans och simning. Den yngsta har tack och lov inga aktiviteter ännu.

Vem vill du hälsa till?

– Alla jobbarnen och alla egna.