DELA

”Har spelat fotboll i Brasilien”

Han visar sig vara en riktig ”urmariehamnare”, Åke Ahlqvist, fastän han försöker påstå att han är från Ryssland och drar några fraser på ryska. Åke är på väg till Byggvaruhuset för att hämta grejer som hans sommarstuggranne i ”diplomatskärgården” – det visar sig betyda Nåtö i Lemland – har beställt och väntat ett tag på. Åke är född i stan, har bott en stor del av sitt liv här och är en ivrig anhängare av IFK Mariehamns fotbollslag.
– Jag ser alla matcher och nu klarar laget sig kvar i ligan. Jag inte bara tror, jag vet det. Jag spelade själv fotboll i min ungdom, jag brukar säga att jag till och med har spelat i Brasilien.
Hur kommer det sig?
– Jag var till sjöss på den tiden och var i land i Brasilien en gång och passade på att spela lite fotboll där. Men jag spelade aktivt med ett lag i Sverige.
Vad gjorde du till sjöss?
– Jag seglade i maskin, på den tiden fanns det inte så mycket jobb i land och många härifrån for antingen till Sverige eller till sjöss. Jag var i Sverige först och praktiserade vid Atlas Diesel som Atlas Copco hette då. Jag seglade både på svenska och åländska båtar och kom hem sedan hem för att utbilda mig till maskinmästare.
Har du jobbat i land också?
– Innan jag blev pensionerad var jag chef för oljebolaget Shells lager på Åland.
Vem hälsar du till?
– Till Pian Karlsson som bor i Mariehamn och som nyligen fyllt år.HELENA FORSGÅRD