DELA

”Guideföreningen firar 40 år”

För Dagens ålänning Asta Idman från Hammarland finns många anledningar att fira just denna söndagseftermiddag. Vi träffar henne på Ålands museum där Mariehamn stad firar sin 149-års dag men samtidigt, på internationella guidedagen, firar Ålands guider att det var 40 år sedan man bildade sin föreningen och Asta Idman är en av dem som var med redan då.
– Jag blev så nostalgisk och kände att jag ville komma hit i dag, säger Asta Idman, och visar upp föreningens första medlemsmärke.
– Det var Greta Eriksson som för hand broderade märken åt alla föreningens medlemmar. Vi var väl cirka tio stycken då. Det föreställer Ålands vapen och vi sydde fast det på våra guidejackor.
Varför behövde guiderna på Åland en förening?
– Vi tyckte att det var på tiden att vi blev mer officiella och en förening gav oss mer status. Så småningom gick vi även med i Finlands guideförbund.
– Alla i föreningen engagerade sig verkligen. Jag minns när vår lilla förening skulle arrangera hela Finlands guidedagar. Då ställde hela familjerna upp, vi ordnade marknader för att samla in pengar och så vidare.
Vilka var dina vanligaste grupper?
– Jag guidade på svenska men mest på finska. Det var mycket skolungdomar.
Hur var det att jobba som guide?
– Det var jätteroligt och stimulerande att träffa så många nya människor. Sedan när hösten kom blev det så tomt och kändes faktiskt vemodigt.
Vem får din hälsning?
– All släkt och vänner – och så alla guider, så klart.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax