DELA

”Gravarna på Prästö är ett smultronställe”

Dagens turist Sten Rydå kommer ursprungligen från Småland men bor sedan sex år tillbaka i Danmark.
– I ett litet samhälle 25 kilometer från Esbjerg på sydvästra Jylland, ungefär tio mil från tyska gränsen, beskriver han.
Nyan träffar Sten Rydå i Sjökvarteret. Han berättar att han besökt Åland många gånger eftersom han nu och då sedan 1988 anlitats av Högskolan på Åland för att hålla kurser i nygrekiska.
– Jag har kanske hållit mellan 10 och 15 kurser. Varje kurs är 14 dagar lång, så det har blivit ganska många veckor för mig på Åland.
Ofta har Sten Rydå bott i en stuga på Kungsö under sina Ålandsvistelser. Även i år ska han bo där, men eftersom stugan var upptagen under hans första vecka här bor han nu på hotell i Mariehamn.
– Jag passar på att bekanta mig med staden. Nu har jag nyss besökt Lilla holmen där jag badat. Det var säkert 22 grader varmt i vattnet. Nu har jag gått omkring här i Sjökvarteret och lärt känna det. Jag gillar särskilt det lilla kapellet, det är en riktig pärla.
Har du något annat smultronställe på Åland?
– Jag är väldigt historiskt intresserad så jag tycker att gravarna på Prästö och hela Bomarsundsområdet är fascinerande. Vill man göra en kortare utflykt så är Järsö fint. Dit har jag till exempel åkt när jag har haft vänner på besök till stugan på Kungsö.
I Danmark där du kommer från då, vad ska man se om man reser dit?
– Just där jag bor finns inte så mycket att se. Men strax utanför Esbjerg finns ön Fanö med en flera kilometer lång och 500 meter bred sandstrand på västkusten. Om man åker lite längre bort kan man besöka Ribe, Danmarks äldsta stad. Där finns bland annat urgamla konstvirkeshus, krokiga gator och en domkyrka från 1100- och 1200 talet.

Text och foto:

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax