DELA

”Det är genuint och harmoniskt”

Dagens ålänning Malin Påhls kommer egentligen från Vörå, men bor och arbetar i Mariehamn i sommar. Hon började jobba i konsthantverksbutiken Salt eftersom hon är bekant med Ann Granlund, en av innehavarna.
Vad tycker du om Åland?
– Åland är fantastiskt, jag tycker om lugnet och det vackra havet. För mig är det mycket musik, jag var nämligen på fiolläger här när jag var yngre. Det är som att komma hem, Åland har en stor plats i mitt hjärta. Det är på något sätt genuint och harmoniskt. Dessutom är Åland en så kul kombi av Finland och Sverige, det är hit man ska om man inte vet i vilket land man vill bo.
Varför valde du att jobba just i en konsthantverksbutik?
– När jag var liten brevväxlade jag mycket med Elina Granlund, vi har hållit kontakten och blivit riktigt goda vänner. Därför har jag ofta varit i den här butiken förut. Och så tycker jag om alla fina saker i butiken förutom att jag är intresserad av hantverk själv.
– Det är roligt att jobba här, man träffar mycket folk och jag har trevliga medarbetare. Jag är väldigt social. Och det är en fin miljö. Nu har jag jobbat här i två dagar.
Hantverkar du själv?
– Ja, jag syr mycket kläder. Symaskinen är för tillfället mitt verktyg för att uttrycka mig kreativt. När jag var liten gick jag i konstskola, och nu drömmer jag om att börja måla. Tyvärr blir det inte mycket tid över till det, jag både arbetar och studerar.
Vad studerar du?
– Barnkultur, psykologi och bildterapi för barn, vid universitetet i Stockholm. Bildterapin är en introduktionskurs för att lära sig använda bilder som ett kommunikationsmedel för barn. Den läser jag för att jag är intresserad av pedagogik och vill kunna använda bildterapin i yrket.
Vad är din favoritgrej i butiken?
– Allt som är orange, jag har en orange period, säger Malin Påhls med ett skratt.
– Egentligen är allt intressant och har sin funktion. Jag gillar kläder som kan användas på olika sätt, som halsdukar och sådant, så att man kan vara lite kreativ själv. Det finns något för alla här.
Vem vill du hälsa till?
– Min mamma och mormor, alla ålänningar och alla jag känner, säger Malin Påhls med ett brett leende.

Katrina Tapio (praktikant)


redaktion@nyan.ax