DELA

”Det är Finlands sommarparadis”

Dagens turist Jan Lundberg från Vasa träffar vi när han sitter och håller ett öga på sina barn Albin, Stella och Nelson Lundberg som leker på för fullt.
Vad har fått dig att besöka Åland?
– Vi kom för att se Kent-konserten. Dessutom har jag rötter härifrån Åland, min mamma är från Mariehamn.
Så du har varit på Åland tidigare?
– Jo vi kommer nästan varje år. Det här borde vara femte året i rad, det har blivit lite av en tradition.
Vad har ni mer inplanerat under er vistelse?
– Det blir att gå på Lars Winnerbäck och sen vill barnen se Eric Saade. Vi ska träffa släkten här lite också. Jag har ett gäng kusiner här så vi tänkte träffas på Rockoff-området så att barnen får träffa småkusinerna och leka lite i hoppslotten och sånt som finns där. Sen ska jag till Kalmers och titta lite för jag är väldigt båtintresserad.
Vad tycker du om Åland då?
– Det är Finlands sommarparadis med skärgården och den sköna atmosfären här. Dessutom är ju Rockoff lite av en höjdpunkt också, vi försöker alltid planera semestern och hur vi ska segla lite efter det.
Vad är det bästa med att semestra med båt?
– Det är skönt att kasta loss och släppa vardagen. Man kan vara sig själv ute på havet. Som barn hängde jag mycket på ÅSS, det var därifrån jag blev intresserad av båtar. Jag seglade mycket med min morbror där. Det var min barndom och nu vill jag ge det vidare till mina barn.
Vad ska man göra som turist i Vasa?
– Vasa är rätt tomt på Vasabor under sommaren. Men man kan ju se skärgården, bada bastu och fiska för det är vad alla Vasabor gör. Annars är det lite av en kulturstad med många fina museum som går att besöka.

Text och foto:

joakim.pettersson@nyan.ax