DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Den är gammal men den fungerar bra fortfarande”

I Saltvik Haraldsby hittar vi dagens ålänning. Han heter Sune Carlson och håller på och donar i ladan tvärs över vägen från Gästgivars, där han bor.

– Jag håller på och bygger ny bro vid stugan men det började ju regna så nu håller jag på och placerar om traktorn.

Carlson pekar på traktorns sida och berättar att han lagt dit en huvudbrytare för strömmen.

– Man tycker att traktorerna skulle ha det från original men det har de inte. Så jag har lagt till en själv för det blir ju säkrare då.

Vad är det för traktor?

– Det här är en Ferguson från 1957. Jag köpte den begagnad. Jag tror det var på slutet av 60-talet. Den har varit grå och guldfärgad men jag har målat den röd.

Vad använder du den till?

– Jag lyfter vedsäckar och använder den med slåttermaskin när jag ska slå gräs. Den är gammal men den fungerar bra fortfarande.

Vad pysslar du med annars?

– Jag har haft jordbruk tidigare men nu är det utarrenderat. Nu sysslar jag med skogsbruk. Men jag är över 80 år och har börjat få ont i benen. Doktorn säger att det beror på brosk så jag ska till en ortoped så att han får titta på mig, säger Carlson.

– För några år sedan opererade jag hjärtat och fick en pacemaker. Den fungerar bra. Den går ju på likström så det är ingen fara!

Vem vill du hälsa till?

– Ja, frun träffar jag ju varje dag … Jag vill hälsa till mina barnbarn! Jag har sju stycken och de heter Emilia, Emanuel, Anton, Alma, Leon, Tilda och Lisa.