DELA

”Blir det varmt får vi simma för att svalka av oss”

Flemming Arnmark sitter på Torggatan och slappnar av när vi träffas. Han kommer från Uglestrup som ligger mellan Roskilde och Holbaek i Danmark. Han har tagit sig till Åland med husbil tillsammans med fru.
Varför har ni valt att besöka Åland?
– Vi var här för 20 år sedan och trivdes så vi tyckte det var dags att komma tillbaka.
Hur länge är ni på Åland?
– Vi kom igår till Grisslehamn och på onsdag ska vi till skärgården där vi stannar i tre dagar. Kökar kommer bli den första platsen vi besöker. Efter att vi har sett skärgården reser vi vidare till Finland.
Vad har ni tänkt göra här?
– Vi kommer att cykla runt och se den vackra naturen. Det är så fint med alla öar som finns i skärgården. Dessutom är det spännande att se allt konsthantverk som finns här, man blir inspirerad av det. Och blir det varmt får vi simma för att svalka av oss.
Är det någon speciell form av konsthantverk du gillar?
– Jo, jag gillar smycken och smyckesdesign mest. Skulpturer är också väldigt intressanta.
Vad är det bästa med Åland?
– Det är den vackra skärgården just och att alla talar svenska här. Folk förstår vad jag säger och jag förstår dem vilket är väldigt skönt.
Vad ska man göra som turist i Uglestrup?
– Jag vet inte riktigt. Vi bor rätt långt ut på landet så där finns det inte så mycket. Det som kan vara intressant är att det är en gammal vikingaplats med stenar och sådana saker från förr. På så sätt är det lite av ett kulturområde.

Joakim Pettersson

joakim.pettersson@nyan.ax