DELA

”Båten är vår baby”

Dagens turister Anti Tapio och Dana Haverman hittar vi i Åss gästhamn. De anlände till gästhamnen i sin vackra segelbåt s/y Bailante igår, och stannar på Åland några dagar innan de stor kosan vidare mot hemvisten Israel.
Hejsan, vilken vacker båt ni har.
– Tack så mycket, vi har faktiskt renoverat upp den själva, med hjälp av hantverkare från Jakobstad. När vi köpte den var den i ett alldeles förskräckligt skick, men det är en Sparkman & Stephens 52 så det var helt och hållet värt besväret.
Oj, hur länge tar det att renovera en hel segelbåt?
Det tog nio månader. Österbottens tidning följde oss från början eftersom vi gjorde arbetet i Jakobstad.
Nio månader? Det är lika länge som man väntar ett barn!
Ja, vi brukar säga att det är vår baby. Bara tanken på att den skulle få en repa är så hemsk. Om du tittar dig omkring och tänker dig att alla träytor har lackats och sandpapprats 6-8 gånger så kan du kanske tänka dig mängden jobb.
Det måste verkligen ha tagit sin tid. Var kommer namnet ifrån?
Det är spanska och betyder ”dansare”, det heter hon för att hon dansar fram över vågorna.
Har ni hunnit se något av Åland?
Jo, vi var på en promenad och fick chansen att se er fantastiska stad. Husen är så vackra, gamla och färgglada. Vi hoppas verkligen att ni behåller staden så här också i framtiden. Det är otroligt vackert.
Vad ska man som turist hitta på om man besöker er hemstad Tel Aviv i Israel?
Är man ung ska man definitivt komma och festa. I Tel Aviv är det party 24/7 och helt underbara stränder. Annars är det ett perfekt resmål för skandinaver att komma och tina upp sig till under vinterhalvåret.

Madelen Holmström