DELA

Lodjursinventering startar bara det kommer nysnö

Lodjuren på Åland ska räknas för första gången. Beredskapen har funnits under flera år men väderförhållandena har inte varit idealiska.
– Nu väntar vi bara på nysnö, säger landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg.
Att det finns lodjur på Åland är det få som ifrågasätter i dag. Men hur många de är vet ingen – någon inventering har nämligen aldrig gjorts. Vid nysnö står runt nu 50 personer från jaktvårdsföreningarna redo att söka spår längs skogsvägarna.
– Sedan har man spårare som följer spåren bakåt till det att de döljs av snöfallet, säger Marcus Nordberg.
Det gäller bland annat att ha koll på korsande spår och att kunna förväxla tassavtrycken i snön med andra djurs – vilket inte alltid är det lättaste.

Flera rapporter
Lospår och iakttagelser av lo noteras i massmedia titt som tätt. Även till landskapsregeringen kommer samtal då och då, berättar Marcus Nordberg.
– Under parningstiden får vi de flesta rapporterna. Då kan djuren gå tvärs över hela Åland och 50 personer kan se samma spår. Men i somras hade någon också sett ungar i Hammarland.
Personligen tror Marcus Nordberg dock att det finns få lodjur på Åland, troligen har de kommit hit österifrån, säger han.
– Jag ser inte att vi har en egen population här, det är snarare samma som i Egentliga Finland. Vi gör inventeringen för att få en bild av hur det ser ut.
Statistiken är bra att ha till hands för att i framtiden kunna avgöra om antalet individer ökar eller inte.

På norra Åland
Niklas Eriksson, jaktledare i Tjudö jaktlag, berättar att man senast den 27 december observerade lodjursspår vid sidan av ett rådjursspår. En annan jägare på norra Åland blev av med ett halvt rådjur i höstas. Djuret hade han hängt i ett uthus, dörren var öppen. På morgonen var halva kroppen uppäten.
– Jag kan inte säga hundra att det var lodjur, det var inte spårsnö då, men något åt upp rådjuret. Jag har en stor hund själv, men det här inträffade på natten när han var inomhus.
Dessutom hängde rådjuret en meter över marken.
– Det är så pass högt att det inte var en räv i alla fall.
I grannbyarna har lodjurspår noterats, berättar mannen. Men Marcus Nordberg är tveksam till att det skulle vara en lo som åt av just det här rådjuret.
– Det låter otypiskt att de skulle gå in så där. Kanske var det hund, räv eller mårdhund.

Äntligen dags
Redan 2007 var det tal om att lodjuren skulle räknas. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet och besiktningsman för rovdjursrivna djur, var på Åland för att informera om hur det kan gå till.
– En tät lodjursstam består av ett lodjur per kvadratmil, på Åland skulle en tät stam i så fall betyda upp till tjugo djur och det är nog för många. Jag rekommenderar cirka tio lodjur på en yta som fasta Åland, sade Glöersen vid ett informationstillfälle för allmänheten.
En alltför tät lodjursstam leder inte bara till att deras huvudsakliga föda, rådjuren, riskerar att försvinna utan också till att lodjuren själva dör ut. Brist på rådjur leder också till att enstaka lodjur i stället specialiserar sig på att fånga annan föda, enligt Glöersen.
Förhoppningen är att inventeringen ska vara möjlig att genomföra redan den här veckan.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax