DELA

Berguv fastnade i fotbollsnät

En berguv som i höstas fastnade i ett fotbollsnät i Saltvik gick inte att rädda.
Nu ber ägarna landskapet om ersättning för det skadade nätet.
Fotbollsmålet finns på en turistanläggning och intill den står en avfallsdeponi. Anläggningen hade stängt för säsongen och när deponientreprenören skulle göra den sista tömningen upptäckte han berguven som hade snärjt in sig i nätet.
Landskapets naturvårdskonsulent Jörgen Eriksson kallades till platsen.
– Fågeln levde men det gick inte att få loss den med mindre än att jag måste ta till kniven. Och när jag fick loss den föll en råtta ner.
Troligen hade berguven tagit råttan i närheten av avfallsdeponin. Råttan var död och berguvens liv gick inte att rädda.
– Tyvärr. Den hade hängt för länge i nätet och det tog inte många timmar innan den dog. Jag har tagit hand om berguvar förut och jag försökte ge den litet mat, men den bara vissnade av.

Sparsamt använt
Ägarna anhåller nu om 60 euro för ett nytt fotbollsnät.
– Det finns utrymme i landskapsbudgeten för skador som åstadkommits av särskilt skyddsvärda djur, men det är väldigt sparsamt använt, säger Jörgen Eriksson.
Han känner till ett fall där landskapet betalat ersättning för två får som möjligen hade rivits av lodjur. Sådan ersättning betalas ut om ägarna har vidtagit vissa åtgärder. I det här fallet fanns ett elstängsel, som är ett effektivt sätt att stoppa lodjur. Ändå kunde man inte utesluta att det var ett lodjur som dödat fåren.
– I dag kan man avgöra sådant med dna-prover.
Sådana har den senaste tiden tagits på ett antal kadaver.
– Vi fick resultaten i våras. Det gällde bland annat ett rådjur i Lemland, men det visade sig att det var räven som varit framme. Ett av rådjurets ben var brutet, förmodligen var det trafikskadat.
I alla fem dna-analyser där man kunde bestämma något var det räven som hade varit i farten, säger Jörgen Eriksson.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax