DELA

Åland är ”Odd Fellow-tätast” i hela världen

Åländska Odd Fellow är med sina sammanlagt cirka 500 medlemmar den Odd Fellow-tätaste regionen i hela världen.
– Vår verksamhet går ut på att utveckla individens karaktär och mognad så att man blir bättre på att hjälpa andra, säger Stig Donning som är distriktsstorsire för Åland och Åboland.
Skråväsendet uppstod bland medeltidens hantverkare i Europa. Män med samma yrken gick samman för att bli starkare, man kontrollerade bland annat kvaliteten och konkurrensen men man stödde också varandra om någon blev sjuk. Skråväsendet tog även hand om änkor och barn som blev föräldralösa.
Man kan alltså säga att det var en slags tidig fackförening och försäkringsverksamhet.

Udda hantverkare
I samhällena fanns vissa typer av hantverkare som jobbade mer eller mindre ensamma och de kunde därför inte bilda något eget, starkt skrå. De var helt enkelt udda som på engelska heter odd.
Man tror i dag att namnet Odd Fellow kommer från att de udda hantverkarna gick ihop och bildade sitt eget skrå. Var och när det skedde vet man inte.


Under Sverige
Vagnsmeden Thomas Wildey i England är den som i dag betraktas som den moderna Odd Fellow-rörelsens anfader. Han samlade likasinnade och grundade den 26 april 1819 den första logen.
Från England vandrade Odd Fellow över till Amerika och därifrån tillbaka till Europa igen. De första finländska logerna lydde under Sverige liksom också den som instituerades på Åland den 9 maj 1964.


Kvinnorna med
För 25 år sedan, 1984, blev Finland ett självständigt Odd Fellow-land. De olika logerna och lägren har drygt 4.500 medlemmar. Åland har ungefär 500 medlemmar i fyra loger och två läger.
– Vi är i förhållande till befolkningsmängden Odd Fellow-tätast i hela världen, säger Stig Donning.
Kvinnorna finns med i bilden sedan 1979 då den första Rebeccalogen grundades i Mariehamn.


Är identisk
Odd Fellow fick sina första egna lokaliteter på Parkgatan i Mariehamn. Byggnaden revs då Ålands museum byggdes och föreningens nästa adress blev Kaptensgatan 9. Från och med den 10 maj 2008 finns ordenshuset på Norra Esplanadgatan 2.
I lokalerna ovanför restaurang Umbra finns festsalen som är mer eller mindre identisk vart man än kommer i världen. Salen har utsmyckats av Per-Eric Karlsson.


Ruskiga ritualer
Precis som frimureriet utsätts Odd Fellow för en massa rykten om ruskiga ritualer och påverkan av samhället i tysthet. Mycket har uppstått på grund av att upptagningen av bröder i logerna är hemlig.
De Odd Fellow-bröder som Nya Åland träffar vill inte ens ta ordet hemlighetsmakeri i sin mun.
– Hemligt är fult. Det vi gör är precis samma sak som att man inte avslöjar vad som finns i julklappspaketet, säger Göran Hansen. (tt-s)