IFK CUPMÄSTARE – VANN MED 2-1 MOT INTER

FOTBOLL. Klockan kvart i tre på lördagseftermiddagen gick IFK Mariehamn ut på Fabriksplan i Valkeakoski för klubbens första cupfinal någonsin.

För motståndet stod fjolårsfinalisterna Inter, som också inledde finalen bäst.

Åbolaget ägde mest boll och kontrollerade matchen tack vare bolltrygga mittfältsmotorer i Kaan Kairinen och Sebastian Mannström.

Men bollinnehavet gav inte Inter särskilt många klara chanser; den bästa fick i stället IFK när Dever Orgill kom fri efter ett par minuter. Anfallaren rundade målvakten Magnus Bahne, men placerade skottet utanför.

Inter hade en chans när Guy Gnabouyou hade ett bra nickläge efter en kvart.
Men i takt med att den första anspänningen släppte för IFK:arna kom Ålandslaget mer in i matchen halvvägs in i första halvlek.

Efter knappa halvtimmen kunde Philip Mantilla ha frispelat Orgill i ett 2 mot 1-läge, men passningen styrde på en Interback och hem till Magnus Bahne.

IFK hade jobbat sig in i matchen när kallduschen kom i den 39:e matchminuten.

Duarte Tammilehto skulle först ha fått varning för en kapning på mittplan, men när han i tumultet som uppstod efteråt även knuffade omkull Inters Petros Kanakoudis visade domaren Dennis Antamo det röda kortet direkt.

IFK var reducerat till tio man, men fick sista ordet före paus.

Brian Span skickade in ett stenhårt inlägg i boxen, Diego Assis bröstade upp bollen i luften – och drog sedan med en cykelspark in 1-0. Bollen rullade över mållinjen förbi en ställd Magnus Bahne.

Diego Assis tog ett steg ner i banan efter paus för IFK som gick över till ett rakt 4-4-1-system utan Tammilehto på plan.

Men IFK stod upp bra trots reducerad styrka, fick tidigt ett bra skottläge genom Brian Span och borde kanske haft en straff när Diego Assis vräktes ner i straffområdet i den 50:e minuten.

Men brasilianaren skulle få sin revansch.

I den 58:e minuten startade Span skickligt ett anfall längs högerkanten och hittade Dever Orgill i djupled. Jamaicanen drog på sig bevakning och hamnade utanför straffområdet, men vände bort sin försvarare och hittade Assis som nickade in 2-0.

Inter försökte desperat att samla kraft till en reducering, men frustrationen lyste igenom hos spelarna.

Serge N’Gal, tvåmålsskytt mot IFK i ligan i måndags, sköt högt över från distans i den 69:e minuten, och när han fick en bättre chans med kvarten kvar att spela fick han ingen träff på Jonis Ahos inlägg.

I slutminuterna fick Inter tillbaka hoppet när Guy Gnabouyou nickade in reduceringen på en hörna.

Men ett heroiskt IFK, som spelade med en man mindre i drygt 50 minuter, höll undan och vann med 2-1 och tog klubbens första cuptitel i Valkeakoski.