DELA
Foto:

Spänning i Mumindalen

I onsdags skälvde marken under den finlandssvenska författarkåren.

När dammet lagt sig, kan man konstatera att två förlag är bättre än ett.
År 2011 fusionerades de finlandssvenska förlagen Schildts och Söderströms och blev Sets. Många författare har sedan dess gett uttryck för ett missnöje med det fusionerade förlaget. I onsdags förändrades situationen: Moomin Characters lät meddela att de startar förlaget Förlaget och vilka författare som flyttar över. På listan finns bland annat Ulla-Lena Lundberg, Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff.

Två redaktörer byter också förlag, Tapani Ritamäki och Sara Enholm-Hielm. De författare som byter förlag verkar inledningsvis så gott som konsekvent vara just de två redaktörernas författare.

För förlagsbranschen och författarna i Svenskfinland är det här en lika stor skräll som då Nya Åland i början av åttitalet grundades av en grupp journalister från tidningen Åland (även om det i det här fallet handlar om en utbrytargrupp och inte om uppsägningar). Den första reaktionen på sociala medier på onsdags var också bestörtning: vem blir kvar och vad blir kvar?

Nu har dammet och de yrvakna känslorna lagt sig, och man kan konstatera att för bokbranschen i allmänhet och författarna i synnerhet innebär två förlag i Svenskfinland något gott. Vi kan fortsätta jämförelsen med situationen på Åland: produkten, det vill säga tidningarna eller böckerna, mår bra av konkurrens.

En av de största orosmomenten med bara ett förlag har varit de icke etablerade skribenternas möjlighet. Med två förlag finns det ett till förlag att vända sig till med sitt manus om man blir refuserad av det första. Båda förlagen lär blir mer på tå då konkurrenten kan plocka upp förmågor de själva missar.

Moomin Characters är förmodligen den enda privata aktören med så mycket pengar – och intresse –  att ett förlag är möjligt att bilda utan fondstöd. I intervjuer har största ägaren Sophia Jansson uppgett att Förlaget är en kulturgärning. Gott så – även om det blir intressant att på sikt se vilka vinstkrav ägarna har och hur det drabbar författarna.

Det är generellt bättre med två förlag än ett, icke dess mindre är framtiden upp till bevis för både Sets och Förlaget. Hur klarar Sets av konkurrensen och omgörningen utbrytningen innebär, och hur klarar Förlaget av att som ny aktör verka på en skakig marknad?

För författarna fortsätter egentligen allt som förut. Trots allt handlar det om att skriva så pass bra böcker att någon överhuvudtaget vill ge ut dem.

Fotnot. Skribenten är författare på Sets.