DELA

Möckelö 99 år i stadens ägo

Det var badhusbolaget som köpte Möckelö havsbad med kringliggande vidsträckta mark- och strandområden väster om havsbadet och vid Svibyviken. Första världskriget innebar slutet för badhusepoken och staden blev ägare till det storslagna havsbadet. Nästa år har havsbadet således varit hundra år i stadens ägo. Vi föreslår att detta firas med en utställning.
Den hittills mest spektakulära delen av historien har förvisso varit just badhusepoken, då stranden kantades av omklädningskurer och herrar och damer i konstfulla baddräkter och hattar promenerade i sanden och doppade tårna. Bildmaterialet är rikligt.
När Åland och turismen blomstrade under 1930-talets högkonjunktur var havsbadet åter det givna utflyktsmålet. Baddräkterna var nu mera avslöjande och drogs på i det fria. För de modigaste fanns en rutschkana på sandstranden.

Nu är det dags att samla in fotografier tagna på Möckelö under 1950-talet, när den tidens nöjespappa Helge Sölgén byggde upp ett nöjesfält vid Svibyviken och den blå turbåten gick i skytteltrafik över Västra hamnen. De badande var då ungdomligare än någonsin tidigare och 30-talets beskedliga rutschkana på sandstranden ersattes av hopptorn och simbryggor vid Svibyviken. Inte heller denna epok blev emellertid långvarig.
Också ännu kortvarigare aktiviteter kunde presenteras på utställningen, t.ex. det nudistbad som skulle bli en attraktion i Flunderviken längst i väster, ett projekt som trots stor publicitet knappt kom ur byxorna

Det i dag något chanserade röda huset nordväst om sandstranden – en gång kollo för behövande barn – fick på 1980-talet låna sitt namn Trouville åt ett projekt som skulle sätta Möckelö på världskartan …  som Nordens Monte Carlo. Entusiaster pratade och skrev, arkitekter ritade och planerade, bland annat en storslagen linbana från Lotsberget till Möckelö.
Politikernas roll inskränkte sig till att ”prata ihjäl” projektet – med facit i hand en nog så nödvändig uppgift.

På 2000-talet är det Peo Björke som vill placera Möckelö på världskartan. I hans vision finansieras futuristiska lyxlägenheter bland annat av asiater – ”1/1 kopia av Singapore”, läser vi i presentationen – men han påpekar nogsamt att asiaterna inte skall bo här. Det kommer däremot möjligen en och annan ålänning, i ett projekt stort nog att påverka Ålands befolkningstal. Det var till den visionen som stadsstyrelsen tackade nej i början av året.

Om det inte är för sent – och Möckelö sålt – kommer utställningen att presentera ett område med många ansikten, som under etthundra år varit en del av stadsbornas liv och som är värt att förbli det.
Folke Wickström
Jerker Örjans