DELA

Hur blir det med vårjakten?

I lagtingets frågestund riktade jag flera frågor till vicelantrådet Gunell, som även är jaktministerm, angående vårjakten.

Jag är visserligen själv en av de få män i lagtinget som inte ägnat mig åt jakt, men det kändes ju mer jämställt eftersom jag har förstått att vicelantrådet inte heller är någon ivrig jägare.

Men vi inom Åländsk Demokrati vill värna om den åländska kulturen. Vi är kulturkonservativa även om det är svårt att definiera den åländska kulturen. Men vårfågeljakten hör i alla fall dit. Numera tydligen även den årliga diskussionen om jaktens vara eller icke vara.

Så trots att vi inom Åländsk demokrati också är djurvänner och vill värna om cirkusdjuren, och är motståndare till skäktning, så stöder vi den traditionella jakten där ju fåglarna får leva i frihet i Guds vackra natur tills de en dag. PANG.

Vicelantrådet Gunell hade tyvärr väldigt svårt att svara på frågan hur det skulle bli med årets vårjakt. Vi förstår ju väldigt bra att vi endast kan skjuta en liten del av stammen. Stammen lär dock bestå av storleksordningen en halv miljon individer. De häckar på Åland och i Finland och i Sverige övervintrar i Danmark.

EU har sagt att de föredrar höstjakt, med då är det svårt att jaga på Åland. I Danmark sköt man senaste vinter mellan 1 oktober och sista januari 43.600 fåglar, Året innan 43.200 och vintern före det 40.100.

De har alltså utökat sin jakt medan ålänningarna, som skjuter betydligt färre, måste minska sin lilla kvot på några tusen fåglar från samma ejderstam. Hur kan detta vara möjligt?

I Finland skjuts varje år mellan 5.000 och 10.000 fåglar. I Danmark har man inte planer på att ändra sina kvoter före 2018. Hur kan den åländska jakten då vara ett problem? Varför måste vi ändra /minska vår kvot?

EU säger att jakten inte får förekomma under reproduktionstiden. Detta är ju en diskriminering mot de nordliga länderna. Till fördel för syd-Europa dit fåglarna far för att övervintra.

Men den åländska jakten sker ju naturligt. Jag har personligen sett hur fågeljakt går till i Frankrike. Man släpper ut buruppfödda fasaner och vaktlar någon dag innan jakten och sen smäller det i två dagar tills man inte hittar nån längre. Som ornitolog har jag även förundrat mig över hur många olika arter de radar upp som troféer. Koltrastar och nötskrikor stryker även med ”av misstag”.

Men man kan ha jakten vilken årstid som helst. Är det så kommissionen vill ha det?

Råkade läsa att man kallar den åländska jakten för ”sommarjakt”. Min personliga åsikt är att man borde bjuda in EUs jaktminister. Jag är övertygad om att hen lätt kan övertygas om att vi har ”vinterjakt” på Åland i början av maj.

Har någon jaktkommissionär varit på Åland / fått en inbjudan? Då skulle de få se hur den åländska vårjakten går till.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati