DELA

Williams kritiserar schemat

FOTBOLL. Långt uppehåll – men sedan en riktig rivstart med match mot PK-35.
Ett tufft schema för Åland United.
– Jag förstår det inte, säger tränaren Gary Williams.
I dag spelar Åland United borta mot NiceFutis i den sista matchen inför EM-uppehållet. Senast lagen möttes vann åländskorna med förkrossande 10–0, men tränaren Gary Williams tror inte att det kommer att ha någon betydelse nu.
– De är ett annorlunda lag och den förra matchen var för så längesen, säger han.
NiceFutis har fått tillbaka landslagsmålvakten Siiri Välimaa, som missade matchen mot ÅU i våras på grund av en skada, samtidigt som de förstärkt laget med amerikanska mittfältaren Katrin Loo.
Det är inte bara på spelarsidan som NiceFutis gjort förändringar. I förra veckan avgick tränaren Sami Rintanen och ersattes av Boguslaw Plich.


Individuella program
Efter dagens match är Åland United spellediga i fem veckor. Den första juli kommer laget att samlas och träna tillsammans i tio dagar, men sedan får spelarna ledigt i fem dagar för att kunna åka och kolla på lagkamraterna i EM. Under ledigheten kommer de att få indiviudella träningsprogram att gå efter.
– Vi vill ge de som inte har möjligheten att träffa sin famij i vanliga fall en förlängd ledighet. De får några extra dagar i början, men kommer tillbaka tidigare för att träna. Cynthia Uwak, Monica Dolinsky, Janelle Cordia och Sanna Svensson kommer att få den möjligheten, säger Gary Williams.
Den 18 juli återsamlas truppen för förberedelser inför matchen hemma mot PK-35 den 27:e samma månad. Gary Williams ställer sig frågande till att lägga säsongens kanske viktigaste match direkt efter uppehållet.
– Jag förstår inte schemat. Man visste att båda lagen kämpade om titeln förra säsongen, och att båda har spelare med i EM. Om Finland tar sig till semifinal måste den matchen flyttas. Jag vet att det är nödvändigt att vi spelar en match då, men att lägga en så stor match då förstår jag inte.
Därefter väntar tre matcher inom loppet av en vecka.
– Det kommer att bli svårt.
Men Peter Lundström, tävlingschef på Bollförbundet, ser inget konstigt med att matchen mellan PK-35 och Åland United hamnar direkt efter uppehållet.
– Det är nog slumpen som avgör det, och pausen är lika lång för båda lagen, säger han.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax