DELA

”Varför slutar du?”

Hallå där, Vesa Kumpula, 32, som slutar som målvaktstränare för Åland United efter tre sejourer i klubben: 2008, 2010 och 2013.
– Jag har inte längre den energi och tid som jag behöver investera för att kunna bedriva träning på en godkänd nivå. Det är hela min livssituation som spelar in. Jag och min sambo (Linda) fick en son i april (Emil) och jag känner att jag måste ta hand om dem och mig själv, i stället för att hela tiden planera nästa träning. Dessutom har Linda hela tiden tvingats anpassa sig efter mig, och nu är det hennes tur att ha saker inplanerade.
Vad är du mest stolt över under dina år i ÅU?
– Tre saker egentligen: energin, passionen och professionalismen jag har tagit med mig till träningspassen varje dag. Och den här säsongen är jag mest nöjd med den nivå vi har haft på målvaktsgänget. Tar man våra fem sämsta träningar i år har de ändå hållit riktigt bra kvalitet.
Hur har det varit att jobba med Ellen Ahlström och Matilda Henriksson i år?
– Det har varit fantastiskt. De har en riktigt bra inställning och vilja att hela tiden lära sig något nytt. Även de gånger de haft sämre dagar och lägre motivation har de ändå bjudit till. Jag har aldrig känt att jag åkt på ett träningspass i onödan.
Vad säger du om deras utveckling?
– Vi har inte haft våra samtal där vi summerar säsongen ännu men både Ellen och Matilda har utvecklats väldigt mycket. Och jag tror det kommer att synas ännu mer på dem framöver. Och jag hoppas Matilda får mer speltid de kommande säsongerna. Hon ska ha beröm för att hon har fortsatt att jobba på trots att hon har fått så lite speltid.
Målvakstränarposten har tagit väldigt mycket tid i anspråk för dig. Vad ska du fylla dina dagar med nu?
– Med mer kvalitetstid med familjen. Det senaste året har handlat om att göra en massa saker, men man måste ha en bra balans i livet, annars får man inget innehåll. Sen ska jag se till att spela mer tennis och badminton, det har fått stå tillbaka helt på sistone.


Oskar Magnusson