DELA

Uwak årets spelare – igen

FOTBOLL. Guld i fjol, silver i år – men samma gamla dominant på planen.
Cynthia Uwak är årets spelare i Åland United i Nyans betygssammanställning.
Att ha nigerianskan Cynthia Uwak i sitt lag brukar betyda ligaguld.
28-åringen vann ligatiteln två år i rad med PK-35 innan hon gick över till Åland United inför säsongen 2013.
Där blev det, såklart, ännu en ligatitel för finsk damfotbolls ”Drottning Midas” som även vann skytteligan med 18 gjorda mål.
I år bröts den magiska guldsviten för den afrikanska stjärnspelaren då Åland United slutade tvåa bakom PK-35, och Uwak blev ”bara” delad åtta i skytteligan med tolv gjorda mål.
Adelina Engman var ÅU:s bästa målskytt med 17 fullträffar och slutade delad trea i skytteligan efter PK-35:s Sanna Saarinen (20) och Sanni Franssi (19).
Men bäst på plan, det var Cynthia Uwak ändå.
Åtminstone enligt Nya Ålands betygssättning. Tidningen sätter betyg på spelarna i varje hemmamatch (den gångna säsongen var de tolv till antalet), och Cynthia Uwak har ett snittbetyg om 3,42.
Därmed toppar Uwak – som kan spela både som anfallare och yttermittfältare – betygsligan för andra året i rad.


Lokal inriktning
Strax bakom Uwak märks lagkaptenen Monica Dolinsky (3,38) samt Adelina Engman (3,3).
I listan här intill ser ni samtliga sexton spelares betygssnitt i år. Fem matcher är minimikravet för att tas med på listan, vilket spelare som Marianna Tolvanen och Emilia Alajääski precis når upp till.
Cynthia Uwak är en av endast två spelare som hittills har gjort klart med Åland United över 2015 års säsong (den andra är mittbacken Pille Raadik). ÅU tycks få en mer lokal prägel efter nyår.
– Vi har en tredje spelare ur årets trupp som är nära att ge sitt klartecken till en ny säsong. Sen handlar det om att sajna tretton spelare till innan vi är klara. I bästa fall får vi upp fyra lokala spelare i truppen. Vi för samtal just nu med några från IFK Mariehamns A-lag som kan vara redo att ta steget upp till United, säger Mikael Virta, ordförande i sportgruppen och assisterande tränare i Åland United.
Noterbart i övrigt från Åland Uniteds säsong är att publiksnittet stiger, trots en länge vikande trend jämfört med 2013.
Lördagens rekordpublik mot PK-35 (1 593) gör att snittet når upp till 364 personer per match jämfört med förra säsongens siffra på 347 besökare per match. Åland United vinner därmed publikligan före Merilappi United (350/match) samt Pallokissat (246/match).

Oskar Magnusson