DELA

Urho TV:s rekonstruktion ger IFK röda siffror

FOTBOLL. IFK Mariehamn ab var på väg mot ett nollresultat för 2013.
Men uteblivna fordringar från ett skuldsanerande Urho TV ger ett minusresultat på drygt 50 000 euro.
– Sådant kan man inte påverka. Överlag är det ett tillfredsställande resultat för oss, säger vd Peter Mattsson.
Spelet i Europa League var en ekonomisk fullträff för IFK Mariehamn.
Men de många skadorna och uteblivna fordringar gör att det trots allt blir röda siffror i 2013 års bokslut.
Det står klart efter att IFK Mariehamn AB presenterat sin årsberättelse i går.
Förlusten för året hamnar på 51 541,65 euro. Merparten av det minusresultatet härrör från att IFK tvingats att skriva av sina fordringar på Urho TV som genomgår en rekonstruktion för att sanera sina skulder.
– Alla ligaklubbar hade ju förstås räknat med att få pengar från Urho, men sådant här kan man aldrig styra över, säger IFK Mariehamn AB:s vd Peter Mattsson.
Det stora antalet skadade spelare under fjolårssäsongen gjorde att IFK Mariehamn tvingades ta in flera nyförvärv under sommaren. Kostnaden för posten ”representationslag-, match- och träning” landade på 225 466,30 euro, drygt 100 000 euro dyrare jämfört med 2012.


”Väldig otur med skador”
– Tyvärr så hade vi väldigt mycket otur med alla skador som gjorde att vi tvingades ta in sex-sju nya spelare. Först handlade det ju om att täcka upp med spelare så att vi skulle klara oss kvar i ligan, och sen när vi märkte att vi fortfarande kunde nå medalj så beslöt vi från styrelsens sida att göra en satsning för att kunna kämpa om tredjeplatsen in i det sista och det tycker jag att vi lyckades med. Till slut var vi bara två poäng ifrån, säger Peter Mattsson.
– Och vill det sig väl så kan fjärdeplatsen visa sig bli en riktig jackpott för oss. I dagsläget finns det ju klubbar som har ekonomiska problem och det kan ju hända att vi får en Europa League-plats till slut ändå.
Och det är just i Europaspelet pengarna finns att hämta.
IFK:s biljettintäkter steg från knappt 150 000 euro 2012 till drygt 200 000 euro 2013. En ökning som kan härledas till biljettförsäljningen till Europa League-matchen hemma mot Inter Baku i juli.
– Vi hade otur som fick möta det lag som i princip låg så långt bort vi kunde komma, eftersom resekostnaderna blev höga. Men å andra sidan fick vi 120 000 euro av Uefa för att vi var med i första omgången, så nettovinsten från vårt spel i Europa med biljettintäker och allt inräknat blir en bra bit över 100 000 euro, säger Peter Mattsson.


Knapp halv miljon
Minusresultatet för 2013 gör att IFK Mariehamns ab:s egna kapital minskar till drygt 465 000 euro.
Men i en fotbollsvärld där skuldtyngda klubbar är mer regel än undantag är Peter Mattsson nöjd med IFK:s ekonomiska situation.
– Det är fantastiskt att vi har ett positivt eget kapital om man exempelvis jämför med Honka som ligger på en halv miljon minus. Vi hade en aktieemission för något år sedan, men pengarna därifrån behövde vi inte röra eftersom Petteri Forsell blev såld till Bursaspor samma år.
– Så vi är inte oroliga över att klara ligalicensen. Det känns rätt tryggt i dagsläget. Men fortfarande är det ett slit för att få den operativa driften att gå runt varje år om man inte får in EL-pengar eller säljer spelare.
En ekonomisk försiktighet tror Peter Mattsson är receptet för IFK Mariehamn även i framtiden.
– Vi har klarat oss i tio år i högsta ligan och från vår sida har vi alltid haft fötterna på jorden och inte rusat iväg. Visst, ibland tänker man att vi borde köpa in en dyr spelare, men gör man så alltför många gånger så har man inte pengar på kontot till slut. Det gäller att tänka med både hjärna och hjärta.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462
Fotnot: Uefa=Europeiska fotbollsförbundet