DELA

Unga snidare tekniktestades

FOTBOLL. Den årliga tekniktävlingen i Eckeröhallen fortsätter att ha ett högt deltagarantal.
Dock är det svårare för fotbollsförbundet att locka tjejerna att vara med.
– Tjejerna är inte riktigt bekväma i situationen, att det är så individuellt, tror Daniela Haglund, sportchef på Ålands fotbollförbund.
När Ålands fotbollförbund anordnade sin årliga tekniktävling i Eckeröhallen i helgen deltog ett 50-tal killar och omkring 15 tjejer. Det genomfördes tekniktester med boll i bland annat slalom, nickar, dribblingar, passningsspel och jonglering. Till skillnad mot den vanliga fotbollsträningen, där laget står i fokus, var deltagarna nu fokuserade på sig själva.
– Genom det här lär de sig att koncentrera sig och ha fokus på det individuella. Det är en viktig sak att ta med sig i framtida fotbollsspel, säger Daniela Haglund.
Vinnarna i varje klass, från 10 år upp till 15 år, får åka till Jakobstad och teknik-FM den 22 november. Men trots att det är platser till FM som står på spel är arrangörerna noggranna med att poängtera att testerna ska genomföras för spelarens egen skull.


”En del blir ledsna”
– Det kan bli fel också och en del blir ledsna. Meningen är att det ska vara en möjlighet att mäta sig själv i grundteknik. Man kan tävla mot sig själv och se sin egen utveckling. Det kan vara svårt att göra på träning men här får du se det i tid och poäng, säger Daniela Haglund.
Många av deltagarna har varit med förut. Selma Viktorsson, 12 år, är här för fjärde året i rad.
– Jag tycker att det är jätteroligt att vara med. Man utvecklas år för år. Det vore jättekul att vinna och åka till Finland, säger hon.
Melvin Kahnberg, 10 år, tycker att övningarna är svåra om man vill få en bra tid och poäng. Men han tycker att det är kul att vara med och att det är bra för honom att kunna tekniken.


Proffsdröm: Barça
– För jag vill bli fotbollsproffs i Barcelona.
Att det är mycket fler killar på plats än tjejer är inget ovanligt. Men däremot har antalet tjejer som deltagit minskat för i år.
– Överlag är det färre tjejer med i år. De tycker att det är lite pinsamt att stå i fokus, att det är så individuellt. Det är väldigt synd. Vi uppmuntrar föreningar att köra mycket sånt här och träna på det. Nu är det många som inte gör det och då blir det bara en gång om året. Det blir extra tufft för tjejerna verkar det som. De blir inte bekväma i situationen. Killarna är lite mer tävlingsinriktade, säger Daniela Haglund.
I listan intill artikeln ser ni vilka som placerade sig topp tre i respektive åldersklass.
Värt att notera är att nioåriga Ellen Strandfäldt tog hem Finska bollförbundets ”guldmärke” efter att ha klarat av de olika teknikmomenten inom utsatt tid. Dock är Strandfäldt för ung för att få delta på FM i Jakobstad.

Text & foto:
Lotten Engbom


sport@nyan.ax