DELA

Stort intresse för Luciacupen

BOULE. Luciacupen i boule avgjordes under gårdagen i Eckeröhallen.
Över hundra spelare kom till start i tävlingsklassikern.
Boule är en stor sport bland pensionärer på Åland.
Inför den årliga Luciacupen i Eckeröhallen har Birger Bergman märkt av att träningsnärvaron ökat under de senaste månaderna.
– Det är träningar på måndagar och torsdagar i hallen och vi har haft omkring 50 deltagare nu på slutet. Jag anade länge att det är Luciacupen som gör att det tränas så mycket, säger Birger Bergman.
Själv representerar han Kul-laget från Eckerö, men under gårdagen hann inte Bergman med att spela själv då han skötte resultatrapporteringen.


Traditionsrik
Men det rådde ingen brist på boulespelande pensionärer i Eckeröhallen: hela 102 spelare fördelade på 34 stycken tremannalag gjorde upp om titeln.
– Jag var förvånad att det blev så många, men i fjol såg jag att det var 32 lag med så intresset är stort, säger Birger Bergman om Luciacupen som åtminstone har ett femtontal år på nacken.
Innan Eckeröhallen invigdes år 2000 ordnade Kul-laget Luciacupen utomhus.
Men hallens konstgräs passar utmärkt som underlag i boule.


Norra Åland i topp
– Det funkar jättebra. Studsen är lite annorlunda än utomhus, men man vänjer sig fort, säger Bergman.
Sex bouleföreningar fanns representerade i gårdagens cupspel:
Eckeröklubbarna Ek-Boule och Kul-laget, Norra Ålands Pensionärers Boule, Boule Mariehamn, Roseboule från Lemland och Hammarlandslaget Söderö.
Allra bäst gick det för NÅP:s lag I med Stig Andersson, Gunnel Laaksonen och Birgit Sporre som vann med på åtta poäng och en kvot om 32. Tvåan NÅP:s lag IV bestående av Börje Eriksson, Rigmor Eriksson och Knut Laaksonen fick också åtta poäng men hade en sämre kvot (12) än vinnarlaget.
På bronsplats hamnade Kul-laget I med sex poäng och en kvot om 18. I laget ingick Roger Fagerholm, Berit Lindqvist och Gun-Britt Sjölund.

Oskar Magnusson