DELA

Skilda cupvärldar för ÅU och IFK

FOTBOLL. Endast fyra ligalag återstår när Finska cupen går in i kvartsfinalspelet.
Men Åland United ställs mot ett tufft motstånd i form av FC Honka.
– Jag föredrar trots allt att vi ställs inför ett riktigt test, säger ÅU-tränaren Gary Williams.
I fjol åkte Åland United ut ur Finska cupen i sin första match mot ärkerivalen PK-35 (2–3).
När cupspelet nu går in i kvartsfinalstadiet ställs de regerande ligamästarna United mot fjolårets bronsmedaljörer Honka. En tuff lottning med tanke på att fyra av de kvarvarande åtta lagen i cupen spelar i lägre divisioner än Damernas liga.
– Visst, det hade kanske varit skönt med en enklarare resa mot semifinal, men samtidigt vet vi hur Honka spelar. Och jag föredrar att vi får en riktig utmaning i cupspelet nu efter att ha vunnit de två tidigare matcherna enkelt. Bra motstånd brukar få ut det bästa av vårt lag, säger Gary Williams.
Matchen mot Honka måste spelas senast onsdagen den 23 april. Helgen dessförinnan spelar Åland United borta mot topptippade PK-35 i ligan.


IFK till Tavastehus
– Det blir bra för oss om vi får en veckomatch, och jag tror att det kommer att bli underhållande för publiken. Honka är ett lag som verkligen försöker att spela fotboll. Förhoppningsvis är det bra väder också så att vi kan spela kvartsfinalen på WHA, säger Williams.
I de övriga kvartsfinalerna möts PK-35-Kokkola F10, Ilves-JyPK2 samt MPS-FC Viikingit (Viikingit slog ut IFK Mariehamns damer i åttondelen). Finalen i Finska cupen spelas i Helsingfors i juni.
För IFK Mariehamn väntar ett på papperet överkomligt motstånd i Finska cupens åttondelsfinal.
Grönvitt ställs mot division II-laget FC Hämeenlinna från Tavastehus på bortaplan den 16 april, tre dagar efter ligapremiären hemma mot VPS och tre dagar innan den andra matchen i ligan mot RoPS.
– Vi hade gärna mött ett ligalag så att vi hade kunnat få hemmafördel, med tanke på att vi spelar tre matcher inom en vecka. Men å andra sidan är resan till Tavastehus helt okej, säger IFK:s assisterande tränare Peter Lundberg.

Oskar Magnusson