DELA

Sjölund bänkad och besviken

FOTBOLL. EM-match mot Sverige där hon spelar klubblagsfotboll sedan fem år tillbaka. Då petades Annica Sjölund när Finland föll mot Sverige inför ett fullsatt Ullevi.
–Självklart är jag besviken. Så mycket större matcher än den här vet jag inte om jag kommer få vara med om, sa åländskan efter 5–0-smälllen.
Annica Sjölund knäskadades svårt i augusti i fjol och att ens komma med i Andrée Jeglertz finska EM-trupp blev en kamp mot klockan för den Finströmsfostrade 28-åringen.
I premiärmatchen mot Italien i onsdags fanns hon dock med från start bredvid Sanna Talonen, innan hon byttes ut mot Åland Uniteds Jaana Lyytikäinen efter en timmes spel i 0–0-mötet.
Men när Finland ställdes mot Sverige på ett fullsatt Ullevi under lördagskvällen petades Annica Sjölund till vad som hade varit en av anfallarens största matcher i karriären.
– Man analyserar alltid motståndet inför en match och jag ansåg att vi kunde behöva lite kvickare spelare än Annica för att störa Sverige. Det var anledningen till att hon inte fick spela, motiverade Finlands förbundskapten Andrée Jeglertz efter matchen.
Sjölund själv hade svårt att hålla tillbaka besvikelsen i den mixade zonen minuterna efter att den rumänska domaren Cristina Dorcioman blåst för full tid blåst för full tid i matchen som Sverige vann med hela 5–0 efter mål av Nilla Fischer (2), Lotta Schelin (2) och Kosovare Asllani.
– Sjävklart är jag besviken när jag inte får spela en sån här match mot Sverige i Göteborg. Men tycker tränaren att det är bäst för laget att inte spela mig så är det väl så, sa Annica Sjölund.
Hade det något med skadan att göra?
– Nej, det hade det inte. Det var Andrées beslut bara. Sån är sporten ibland, man får ta att man bänkas och acceptera det.
Du fick en timmes speltid mot Italien. Vad tänker du kring din insats i den matchen?
– Vi blev lite ensamma på topp och hade inte så mycket att göra. Självklart kan man inte vara nöjd, men jag vet inte om jag var så mycket sämre än någon annan.
I morgon kväll spelar Finland sin sista gruppspelsmatch mot Danmark i Göteborg.
Chansen att gå vidare till kvartsfinal är minimal, men så länge den lever i teorin vill Annica Sjölund fortsätta att tro.
– Jag tror absolut att vi har chans att vinna mot Danmark. Det gäller att glömma matchen mot Sverige och vi har fortfarande en möjlighet att ta oss vidare.

Oskar Magnusson