DELA

Robbins – ÅU:s blixtförvärv

FOTBOLL. Åland Uniteds Alicia Robinson avslutade sitt kontrakt och åkte hem till England.
Då blixtvärvade laget Sarah Robbins från Kanada.
– Styrelsen ska ha all kredd för att ha löst det så snabbt, säger tränaren Gary Williams.
Strax före julafton gjorde ligamästarna Åland United klart med mittfältaren Alicia Robinson, 22, från England.
I och med Robinsons ankomst till Åland var Uniteds trupp om sexton spelare komplett.
Men i slutet av förra veckan – efter en månad som ÅU-spelare – meddelade brittiskan att hon ville avsluta sitt kontrakt.
– Alicia var tvungen att åka hem till England. Det var av personliga orsaker, familjerelaterat, som vi ansåg var giltiga skäl till att låta henne avsluta sitt kontrakt. Fotboll kan vara en rätt tuff bransch ibland, men i slutändan är det människor vi har att göra med, säger Åland United-tränaren Gary Williams.
Med Robinson ute ur bilden lämnades ett tomrum i ÅU:s trupp – en lucka som fylldes rekordsnabbt.


Kanadaförvärv
Redan under söndagskvällen presenterades den kanadensiska mittfältaren Sarah Robbins, 22, som Åland United-spelare.
– Det gick väldigt fort när vi väl fick kontakt med Sarah. Lyckligtvis hade hon en agent som jag känner sen tidigare och det underlättade. Det tog bara några dagar från vårt första samtal med spelaren tills dess att hon hade skrivit på. Styrelsen ska ha all kredd som gjorde det möjligt, och även Mikael Virta (assisterande tränare och sportgruppsordförande) har jobbat hårt för att lösa det här, säger Gary Williams som även fick hjälp av sin mittfältare Monica Dolinsky i rekryteringen av Sarah Robbins.
– Monica tipsade mig om Sarah eftersom båda två har spelat collegefotboll för University of Kansas. Monica vet vilken typ av spelare som passar i den här miljön så det var en bra bekräftelse på att Sarah var rätt för vårt lag, fortsätter Williams.
Vilken typ av spelare är Sarah Robbins?
– Hon är väldigt bolltrygg, har en bra spelförståelse och ett bra passningsspel. Hon har spelat U20-VM för Kanada och har mycket erfarenhet. Det är bra med en sån spelare i vårt lag som har många unga.
– Jag kan se henne i den roll som Tiina Saario hade i fjol, alltså defensivt på mittfältet.
På torsdag anländer Sarah Robbins till Åland. Hon åker med laget till Åbo för lördagens träningsmatch mot TPS, men om hon får speltid är oklart.
– Jag vill att hon ska komma med och bekanta sig med laget. Men om hon får speltid är en annan sak. Allt resande är slitsamt för kroppen så vi får se, säger Gary Williams.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax