DELA

Ringboms Finland VM-åtta

TENNIS. Veteran-VM:s lagtävling är över och det finska 35-laget slutade på en åttondeplats.
För åländskan Malin Ringbom blev Florida-vistelsen tuff rent spelmässigt – men ett äventyr att minnas.
– En jättekul upplevelse och fantastiska lagkamrater som stod ut med min dåliga finska, säger hon.
Mariehamn lawntennisklubbs Malin Ringbom ville fira 40 med en tennisresa.
Målet var veteran-FM i Helsingfors, men det blev i stället en tur till Boca Raton i Florida och debut i veteran-VM:s lagtävling och det finska landslaget för damer över 35 år.
I helgen summerades lagtävlingen, och Finland slutade på en meriterande åttondeplats av fjorton lag. Frankrike vann efter att ha avfärdat Tyskland, Spanien och Storbritannien i finalpoolen.
Finland ställdes i tisdags mot Frankrike i gruppspelet efter sin öppningsseger mot Brasilien (2–1), och i sin debutmatch i VM-sammanhang fick Malin Ringbom en tennislektion av fransyskan Segolene Berger – med meriter från Franska öppna-spel 1998 – som vann i raka set (6–0, 6–0).
Ringbom föll sedan även i par med Mari-Liis Parmas i dubbelmatchen mot Berger och Laurence Combes (0–6, 2–6).


”Aldrig varit så utspelad”
– Jag har aldrig varit så utspelad i hela mitt liv. Det var världens storspö, säger Malin Ringbom om Bergers uppvisning.
Frankrike vann gruppen före Finland, och för finskorna handlade återstoden av mästerskapet om att kämpa för en femteplats mot Kanada, Sydafrika och Nederländerna. Men efter två raka 1–2-förluster mot Nederländerna och Kanada blev det till slut en blåvit åttondeplats.
Malin Ringbom stod över spel i matchen mot Nederländerna, och föll sedan i sin singel mot Kanadas Renata Kolrovic (0–6, 0–6).
– Det var inte så kul att förlora stort, men samtidigt väldigt häftigt att träffa och tävla mot så vassa spelare. Många på veterantouren jobbar inte alls, utan tränar dagligen och reser runt på tävlingar. Det är väldigt tävlingsinriktat, och i 35-klassen deltar sådana spelare som lade av på den ”riktiga” touren för bara några år sen, säger Malin Ringbom.


Återförenade 20 år senare
– Jag hade förstås gärna spelat mer och försökt vinna mer, men vi hamnade på övre halvan av tabellen och där var motståndet mycket hårt.
Men vid sidan av det rent sportsliga var veteran-VM en fullträff upplevelsemässigt för Malin Ringbom. Bland annat så återförenades åländskan med sin gamla collegekompis Simona Bruitting (USA:s etta) från tiden i Louisiana.
– Jag hade inte sett henne på tjugo år innan dess, så det var skoj. Överlag har det varit en jättekul upplevelse och jag har haft bra lagkompisar som stått ut med min dåliga finska.
Finlands lag bestod förutom Malin Ringbom av Elina Lehtinen, Minna Rautajoki och Mari-Liis Parmas.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax