DELA

MGF-trupper i premiärtävling

GYMNASTIK. I helgen begick de ålänska truppgymnasterna tävlingsdebut i Stockholm.
Hela 21 MGF:are slöt upp – men fokus låg på annat än resultatet.
– I det här läget är det inte viktigt. Vi åkte dit för att ha roligt, och det uppnådde vi, säger verksamhetsledaren Ylva Watkins.
I fredagens Nya Åland skrev vi om att Mariehamns gymnastikförening satt ihop ett lag i truppgymnastik för första gången, som ett komplement till den traditionella artistiska gymnastiken.
Under lördagen var det så dags för det första testet för de unga MGF:arna i Hammarby truppcup.
Hela 21 stycken ålandsgymnaster – födda mellan 1999 och 2005 – deltog, åldersfördelade på två trupper som deltog i en lätt respektive en medelsvår klass.
– Det var första gången tjejerna var och tävlade och en helt ny erfarenhet, säger Ylva Watkins från MGF.
Hammarby truppcup innehöll 35 lag med femton gymnaster i varje i den lättare klassen och 17 lag i den medelsvåra klassen. Det gjorde att väldigt många gymnaster trängdes under samma tak, och att tidsschemat blev pressat.
– Det var ett minutiöst schema med förträning på tre minuter per redskap, säger Ylva Watkins vars adepter deltog i momenten matta samt hopp/trampett.


”Resultatet inte viktigt”
Vilken placeringen de båda MGF-trupperna fick i tävlingen var mindre viktigt för ledarna.
Huvudsyftet med helgens resa var ett annat.
– Resultat har vi inte fått och vi har egentligen ingen aning om var vi hamnade, men i det här läget är det inte viktigt. Vi åkte dit för att få tävlingsvana och ha roligt, och det uppnådde vi, säger Watkins.
– Förhoppningsvis ger det mersmak för våra gymnaster som var med, och att de vill åka igen.


Oskar Magnusson