DELA

Med sikte på nya medaljer

STYRKELYFT. Kenneth ”Kenta” Sandvik deltar i helgen i styrkelyft-EM i tjeckiska Pilzen. Med lite tur kan ålänningen vara med och tampas om medaljerna i den totala tävlingen men siktet är främst inställt på seger i delgrenen bänkpress.
– I bänken är det guld som gäller. Det är nog fler om budet men jag får nog gälla som favorit med mina tidigare prestationer, säger Sandvik.
Formen beskriver han som ”helt okej”. Sandvik säger att han tävlar så pass mycket att formkurvan ofta hålls ganska stadig.

Under förberedelserna inför EM har Sandvik testat en del ny utrustning och fokuserat på att köra in den.
– I bänken har jag en ny tröja som fungerar helt okej. Marklyftet har gått bra det senaste halvåret och där borde det börja lossna, jag siktar på att slå mitt personliga rekord som ligger på 320 kg. Sedan får man se lite hur tävlingen utvecklar sig. Det blir lite taktik och man kanske tar något säkerhetslyft. Även i knäböjen har jag en ny dräkt, den är trång med det ska nog funka.

Sett till förhandsanmälningarna ligger Sandvik sexa och det blir tufft med medalj i totalen.
– Men allt kan hända, någonstans runt 1020-1030 kg ska jag nog klara av. Jag tog 1007,5 kg på FM och det ska jag bättra på, skamgränsen ligger på 1000 kg.
Motståndet är tufft, det har kommit upp en del unga lyftare från Östeuropa, men det finns även några gamla kombatanter som Sandvik tampats med flera gånger.
Dean Bowring från Storbritannien och Milan Spingl från Tjeckien har jag mött förut och de är hårda. Bowring har kapacitet men får inte till det så ofta. De man ska hålla ett extra öga på är ryssen Andrey Konovalov och ukrainaren Volodymyr Svistunov, det är nog mellan dem som guldfajten står. (ds)