DELA

KRÖNIKA: ”Den jämna ligan – ÅU:s räddning”

FOTBOLL. Att tappa nio poäng på de nio inledande matcherna skulle kunna vara ett farväl till medaljerna.
I år innebär det inte ens ett tappat guld.
Ett smartare motstånd har sinkat Åland United hittills – paradoxalt nog är det också vad som räddar de regerande mästarna 2014.
Det är märkligt att sitta och se Åland United uddamålsbesegra Pallokissat på hemmaplan och höra exaltering i spelares och ledares röster efteråt.
Visst – 1–0-segern var heroisk, allra bäst illustrerad av Monica Dolinsky som spelade skadad mot slutet och Hanna Blomberg som gjorde 90 minuter febersjuk – men vi är ju vana med att United joggar hem den här typen av matcher och lägger ytterligare tre poäng till sitt mästerskapsbygge.
Eller, vi VAR vana.
2013 lekte ett Åland United med kvalitet, bredd och spets hem ligaguldet. På 23 matcher vann man 19, förlorade en. Laget gjorde 85 mål framåt och släppte bara in 16.
2014 leker inte längre Åland United. Potentialen i det unga laget finns där, men inte samma kvalitet.
I fjol vräkte ÅU på med 22 mål på de fyra första matcherna. I år har laget gjort 21 efter åtta.


En frälsning
Ett lättare öppningsprogram i fjol gör att jämförelsen haltar, men att laget redan släppt in tolv mål (fyra färre än under hela 2013) tyder på att:
1) Försvarsspelet i såväl backlinjen som samspelet defensivt över hela banan är svagare i år än i fjol.
2) Motståndarna spelar smartare och lag som brukade vara en mästarmunsbit hotar nu också framåt.
Medan det förra kommer att störa United i toppmatcherna framöver, är det senare en medaljfrälsning.
När PK-35 vann ligan 2012 spelade Åland United bort sig själva genom att förlora tre matcher och spela två oavgjorda på vårsäsongen. Trots fjorton raka segrar därefter räckte inte 22 vinster (på 27 ligaomgångar) för ett ÅU-guld.
När ÅU fick sin revansch i fjol var laget överlägset. Ska årets ÅU nå samma ligafacit måste man vinna alla fjorton återstående matcher.
De dåliga nyheterna? Det kommer inte att hända.
De goda? Det kommer inte att behövas fjorton raka trepoängare för ett ligaguld.


Stora drömmar
Åland Uniteds räddning i år är att ligan är betydligt jämnare än i fjol. Borta är 10–0-segrarna mot Nice Futis. Kvar är tajta 4–2-vinster mot Nice Futis.
De flesta lagen, möjligen ONS undantaget, spelar smartare i årets liga. Försvarsspelet är tätare, lägre och mindre naivt.
Jumbon HJK kan spela 0–0 mot serieledande PK-35. Åland United kan tappa poäng i Karleby mot KF10 och överraskningen Merilappi United kan förlora mot Pallokissat.
Åland United har vacklat inledningsvis, störts av skador och åkt ur i cupen – men står trots allt på samma poäng som serieledande PK-35 med en match mer spelad. Får laget tillbaka kuggar som Marianna Tolvanen och Maryette Karring och om småskadade spelare som Monica Dolinsky och Juliette Kemppi får vara hela kan det här laget vara med och utmana i toppen ända fram till och genom slutspelsserien.
Det bör ändå inte räcka till guld för ÅU – PK-35 är fortsatt favorit – men den här säsongen ska man kanske ta det försiktigt med tvärsäkerheten.
De små skillnaderna lagen emellan tillåter fortfarande stora drömmar.

Oskar Magnusson