DELA

Förstärkt Sandviken bakom IFK-damernas första förlust

ISHOCKEY. IFK Mariehamn föll tungt i säsongens första förlustmatch.
Ett förstärkt Sandviken vann med sju måls marginal.
– Det känns lite taskigt att de får ta in extra spelare, säger IFK-tränaren Kaj Ingström.


Förra säsongen markerade en nystart för IFK Mariehamns ishockeydamer som ställde upp i seriespel efter ett år utan tävlingsmatcher.
Omstarten blev en formidabel succé när IFK-damerna gick och vann slutspelet i sin comebacksäsong i FXHL-serien.
Den här hösten har fortsatt i samma tempo, och IFK hade två vinster på två matcher inför mötet med Sandviken hemma i Islandia i går. Men där blev det storförlust, 2–9.
– Av någon anledning kommer vi inte upp i vår normala nivå och det hjälper ju Sandviken. Sen så har de med sig fem nya spelare som spelar högre upp i seriesystemet normalt och det känns lite taskigt faktiskt, säger Kaj Ingström och syftar på att SIK har ett damlag i division I som under spellediga helger kan låna ut spelare till juniorlaget i FXHL-serien.


”Inte lika villkor”
– Det blir ju inte på lika villkor. Har man anmält ett lag till en serie tycker jag att man ska spela med det laget, men tydligen är det okej att göra på det här viset. Personligen tycker jag att förbundet borde ordna upp det här. Nästa gång vi åker till Sandviken kan vi få möta ett helt annat lag än de hade här mot oss.
Emma Danielsson och Sofia Mattsson gjorde IFK Mariehamns mål, båda i den andra perioden.
Men mot gästande SIK fanns ingenting att göra.
– De där fem spelarna som var inlånade gjorde sex av nio mål. Allt vi kan göra är att köra på, men man tappar lite av gnistan när det är så här, säger Kaj Ingström vars IFK har chans till revansch borta mot SK Iron på söndag.


34 års skillnad
IFK Mariehamn har ett 70-tal aktiva damspelare och allt fler får chansen i damlaget..
– Det känns bra så här långt på säsongen även om vi har en del av leva upp till med tanke på att vi vann i fjol. Men från föreningens sida är det positivt att så många unga får chansen att spela seriematcher. Vi lyfter fram några i taget och så måste det gå till, att de får vara med i hetluften. Vi har ett ålderspann av spelare födda från 1969 till 2003, avslutar Kaj Ingström.

Oskar Magnusson