DELA

FM väcker isländskt intresse

RIDSPORT. Senaste gången var för åtta år sedan.
Nu kommer Finska mästerskapen i islandshäst till Åland igen.
– Det känns som att det var på tok för länge sedan, säger tävlingsledaren Jens Andersén.

I sommar står Åland som värd för FM i islandshäst. Tävlingen börjar den 28 juni och pågår till och med den 30 samma månad.
– Vi känner att vi har en bra anläggning och ville ta ansvaret att anordna en sådan här tävling, säger Jens Andersén, ordförande i Àlenskur islandshästförening.
Men redan nu är det dags för en försmak av mästerskapet. Den här helgen arrangerar Àlenskur islandshästförening en kvaltävling inför FM där totalt tjugotvå ekipage, varav femton åländska, fyra svenska och tre finska, deltar. Fem åländska ekipage har redan klarat den uppsatta kvalgränsen.
Jens Andersén hoppas på fler än 50 personer i publiken till kvaltävlingen, men tror inte att FM kommer ge några större pengar till klubbkassan.
– Förhoppningsvis går vi inte minus, men vi räknar inte med någon vinst heller. Det ska snurra runt.


”Väckt stort intresse”
Desto viktigare är uppsvinget för sporten som arrangemanget ger.
– Det är en inspirationskälla för hela islandshästsvärlden på Åland att se de fina ekipagen. Man tryggar återväxten och skapar intresse för just den här hästrasen, säger Jens Andersén.
Han tycker sig ha märkt en positiv trend redan nu.
– Det har väckt ett stort intresse som har varit vilande när FM-tävlingarna har varit i Finland. Nu när det är på hemmaplan kliver folk upp i sadeln och vill vara med igen. Det tycker vi är roligt.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax