DELA

”Ett kvitto på att jag har gjort något bra”

Hallå där, Kenneth ”Kenta” Sandvik, 39, som har utsetts till årets styrkelyftare av Finlands styrkelyftsförbund.
Grattis!
– Tack så mycket.
För vilken gång i ordningen utnämns du till årets styrkelyftare?
– Det här är femte gången. Eftersom det baseras helt på placeringar på VM och EM visste jag att jag skulle få utmärkelsen eftersom jag tog silver på styrkelyft-VM. Tidigare har jag blivit årets lyftare inom bänkpress åtta gånger, men i år blev jag fyra på VM och Fredrik Smulter blev världsmästare så det var lika givet att han skulle få den titeln den här gången.
Med andra ord så är du inte överväldigad?
– Njae, det är väl ingen större grej egentligen och inte så viktigt. Men det är ju ett kvitto på att jag har gjort något bra. Jag kommer att få ett diplom på styrkelyft-FM i februari. Några större ceremonier än så blir det inte (skratt).
Hur rankar du din senaste säsong jämfört med tidigare?
– I år vann jag ju äntligen en medalj i totalen på styrkelyft-VM, vilket jag aldrig har gjort tidigare. Men jag har ju vunnit VM-guld i bänkpress flera gånger tidigare och det smäller ju alltid högst med guld. Fast fick jag välja så är jag hellre världsmästare i styrkelyft än i bänkpress. Men så länge Carl Yngvar Christensen (Norge) är med och tävlar på VM är det omöjligt att rå på honon, han är från en annan planet känns det som (skratt).
Vad väntar härnäst för dig?
– Först måste jag få min hand i skick. Den är fortfarande dålig efter en skada jag drog på mig tidigare i höst. Sen är det FM i bänkpress och i styrkelyft i februari som jag ser fram emot. Det blir en kamp mot min klubbkompis i ÅKK Ove Lehto. Han är tyngre än mig nu och lyfte 1 040 kilo totalt på SFIM nyligen utan att göra en perfekt tävling (”Kenta” lyfte 1 072,5 kilo på VM i november, reds. anm.), så det är dagsformen som avgör. Det är roligt att ha en jämn träningskompis som sporrar mig.

Oskar Magnusson