DELA

Ytternäs skola slöt friidrottscirkeln

FRIIDROTT. Deras medverkan var inte ens given.

Sedan åkte Ytternäs skolas flicklag och tog silver i stafettkarnevalen.

På samma anläggning som deras lärare tog medalj på 23 år tidigare.
Då Olympiastadion i Helsingfors renoveras arrangeras Stafettkarnevalen på andra orter de kommande åren: den gångna helgen stod Vasa värd för friidrottsklassikern, 2017 är det Esbos tur och året därpå är Åbo värd.

Kostnaderna för den långa resan gjorde att det var långtifrån en självklarhet att alla från Ytternäs skola i Mariehamn skulle kunna delta på Stafettkarnevalen. Skolan prioriterade sjätteklassarna, som hade sin sista chans att representera Ytternäs i karnevalen, men efter att eleverna fått anmäla sitt intresse fanns det också plats för yngre deltagare än så.

I Ytternäs skolas flicklag på 5×80 meter (för års. 1–6) var två av fem deltagare femteklassare, medan resten går i sjätte klass. I konkurrens med 173 andra lag gick Ytternäs till final och tog till slut silver, dryga sekunden bakom segrande Winellska skolan från Kyrkslätt.

För Ytternäs skolas silverlag sprang Celina Holmberg, Julina Aldeborg, Anni Heiniö, Ellen Mattsson och Ida-Maria Sjölund.

Två åländska pallplatser

Noterbart är att Holmbergs pappa Mats och Ida-Marias far Dan även de vunnit silver i stafettkarnevalen (1989) och dessutom tagit ett FM-brons i stafett tillsammans. Men det var inte Ytternäs skolas enda historiska vink i helgen: läraren Anna Donning – som också fanns på plats i Vasa – var med om att ta skolans senaste medalj i Stafettkarnevalen just på Karlsplan år 1993.

– Det är lite roligt att det blev medalj just här. Tjejerna gjorde det riktigt bra. Det är imponerande att de förbättrade sin tid både i semifinalen och finalen, trots flera lopp i benen, säger Anna Donning om sluttiden för Ytternäs som stannade på 55,96.

Även Övernäs högstadieskola fick med sig en medalj hem från Vasa i klassen dubbel svensk stafett mixed för årskurs 7–9. Olivia Dahlman, Mike Bärlund, Marie Rask, Elias Haldin, Alva Kahnberg, Isak Andersson, Elsa Andersson och Eric Sjölund ingick i laget. I samma tävlingsklass blev det åländskt på fjärde plats tack vare Kyrkby högstadieskola för vilka Emma Hagström, Walter Aaltonen, Adina Renlund, Alexander Knahpe, Ebba Koskinen, Mathias Pahlman, Anni Nylund och Vilhelm Sandvik tävlade.

Tävlade i Sverige

Winellska skolan vann på tiden 4.44,41, två sekunder före Korsholms högstadium samt tre före Övernäs. Kyrkby gick i mål bara fyra tiondelar bakom Övernäs.

Åländska friidrottare tävlade även i västerled den gångna helgen.

Fjorton IF Åland-friidrottare deltog på 4H-spelen i Norrtälje och samlade på sig medaljer genom Moa Pesonen (F15, guld i höjdhopp), Elis Perander (P11, brons i kula och 60 meter), Neo Liewendahl (P11, silver på 60 meter) och Celine Yttring (damklass, silver på 100 meter och guld i såväl längdhopp som höjdhopp).

Maria Holmberg tog silver på Huddingespelen i F15:s diskusklass på 21.88, och blev sexa i kula med 8.08. Lucas Stjärnfelt, IFÅ:s andra deltagare i Huddinge, blev femma i P15:s diskusklass med ett kast på 25.01.