DELA
Foto: PRIVATHÖJDHOPP Amanda Gustafsson tävlar både i höjd och längd på junior-FM.

Ålandskvintett till junior-FM

FRIIDROTT. Efter att Victor Jansson och Hanna Wiss försvarat de åländska färgerna på senior-FM i Tammerfors förra helgen är det nu dags för juniorerna (17-, 19-, 22-klasser) på inomhus-FM i Helsingfors.

IF Åland skickar en fem man stark trupp – som kunde ha varit ännu bredare.

– Lucas Mattsson har varit sjuk mycket i vinter och börjat träna först för ett par veckor sen. Han hade varit aktuell på både 400 och 800 meter. Och Simon Jansson skulle ha varit given på 200 och kanske 400 om han inte haft sitt strul med hjärtmuskeln. I så fall hade vi haft den största Ålandstruppen på ett junior-FM under mina år som ledare, säger Frank Ottesen som tränat Ålandsfriidrottare i ett femtontal år.

Av de som kommer till start för IF Ålands räkning – Samuel Nylund (H19) 60 och 200 meter, Eric Sjölund (H17) 60 meter, Amanda Gustafsson (F17) höjd- och längdhopp, Hannah Helin (F17) 800 meter och Sami Saku (H22) 1 500 och 3 000 meter – finns inga reella medaljhopp, men väl friidrottare med ambitioner om att slå sina personbästanoteringar.

– Det blir en viktig erfarenhet eftersom alla gör sina första inomhus-FM. Ett mästerskap är alltid speciellt med många deltagare och utdragna tävlingar. Man måste lära sig när man ska värma upp för att inte bli kall när det väl är dags. En tävling är som en examen varje gång, så det gäller att suga in intrycken och lära sig av dem, säger Frank Ottesen.