DELA

Yles HD-kanaler tillgängliga under OS

OS. Här är en ljusglimt i tv-sport-mörkret under OS: ålänningarna får tillgång till Yles HD-kanaler under mästerskapet.
– Det är väldigt positivt. Sport gör sig extremt bra i högupplöst tv, säger Richard Johansson, vd på MCA.
Under fjolåret kom beskedet att Sveriges Television gått miste om sändningsrättigheterna till vinter-OS i ryska Sotji, och att mästerskapen i stället sänds i de MTG-ägda Viasatkanalerna. För Åland omöjliggör nyordningen att följa de svenska OS-sändningarna. Eftersom tv-rättigheterna är landsspecifika släcks Viasats kanaler (såsom TV3) ned i de åländska hushållen under OS.
Ålänningarna får i stället följa de finska OS-sändningarna i Yles kanaler där man har möjlighet att höra referaten på svenska, men där studiosnacket är på finska. En av fördelarna är avsaknaden av reklam, jämfört med Viasatkanalerna, och i går kom ytterligare ett positivt besked då MCA (Mariehamns Centralantenn Ab), genom förhandlingar med upphovsrättsorganisationen Kopiosto, får tillgång till Yles HD-kanaler under OS: Yle 1 HD samt Yle 2 HD.


Överlägsen bildkvalitet
Det innebär att MCA-anslutna hushåll i Mariehamn och Jomala kan se vinter-OS med högsta möjliga bildkvalitet. I Smedsböle går det däremot inte att få HD-kanalerna, men väl de ordinarie Yle-kanalerna.
– Det har jobbats på alla håll för att få till den här uppgörelsen; dels från vår sida, dels från olika politiker. När det handlar om tv-rättigheter är det inga enkla frågor, man får ta ett steg i taget. Men att vi kan erbjuda HD-sändningar under OS till våra kunder är väldigt positivt nu när de inte kan följa de svenska kanalerna. Direktsänd högupplöst tv är hårdvaluta, säger MCA:s vd Richard Johansson.
– Sport gör sig extremt bra i tv. Jag minns när SVT lanserade sin HD-kanal till OS i Vancouver 2010; man tänkte bara ”Jäklar, vilken bild”.


HD-kompatibla
För att kunna ta del av de högupplösta sändningarna krävs att man har en HDTV-box. I moderna tv-apparater har de allra flesta en inbyggd HDTV-box, och Richard Johansson tror att en majoritet av de MCA-anslutna kunderna kommer att kunna ta del av de högupplösta sändningarna.
– Känslan är att de allra flesta har HDTV-boxar i sina tv-apparater i dag. Har man en modern platt-TV så är den garanterat anpassad för HD-sändningar. Men har man inte en tv med en HDTV-box så kan man ändå se Yles sändningar i de vanliga kanalerna, så det är ju ingen katastrof.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax