DELA
Foto: Arash Matin

”Vill utmana om en startplats”

FOTBOLL. Lagom till sin 27-årsdag blir Albin Granlund landslagsman.

Men ytterbacken nöjer sig inte bara med en plats i truppen.

– Jag är inte där bara för att få en ny erfarenhet. Målet är att få speltid, säger IFK:aren.
Såväl Albin Granlund som IFK-lagkamraten Walter Viitala fanns med i förbundskapten Hasse Backes bruttotrupp inför nästa veckas landslagssamling.

Men när den slutgiltiga truppen presenterades i Helsingfors i går stod det klart att Viitala inte klarat ”cutten”, medan Granlund blir en del av ”Huuhkajat” till träningsmatchen borta mot Tyskland på onsdag och VM-kvalmötet hemma med Kosovo nästkommande måndag.

– Lennart Wangel (lagledare, reds. anm.) ringde och sa att jag tagits ut i tisdags kväll, så det har varit ett trevligt dygn, säger Albin Granlund med ett leende och stolthet som går att ta på.

– Det är en jättestor ära att få representera landslaget. Jag har fått mycket kärlek och grattishälsningar hemifrån från familj, vänner, gamla lagkamrater och tränare.

Går i Johanssons fotspår

”Hemifrån” är i Albin Granlunds fall Pargas, och just där finns landslagsinspiration att hämta.

– Jag följde inte med så mycket i Veikkausligan när jag växte upp. Det var landslaget och Real Madrid som gällde för min del. Jag har säkert sett ett tiotal matcher live med landslaget genom åren och jag minns vilken stor grej det var att lilla Pargas hade en spelare som Jonatan Johansson. Jag blir själv stolt när jag tänker på att jag nu går i hans fotspår.

Albin Granlund fyller 27 år nästa torsdag, dagen efter landslagets träningsmatch i Mönchengladbach mot regerande världsmästarna Tyskland. På måndag den 5 september inleds sedan VM-kvalet mot Kosovo i Åbo.

IFK:s högerback har aldrig gjort en landskamp tidigare, men är inte med för att se och lära.

– Jättekul att vara med i truppen men jag vill verkligen vara med på planen också. Det återstår att se om jag får någon speltid, men det ska bli intressant att snacka med Hasse om hur han ser på min roll, säger Albin Granlund som har sina största utmanare till högerbackspositionen i BK Häckens Kari Arkivuo, Sogndals Jukka Raitala och RoPS Janne Saksela.

Byter WHA mot Borussia-Park

– Utan att veta kan jag tänka mig att Hasse ser mig som en rollspelare. En löpstark, defensivt skicklig och fysisk försvarare. Jag tror att jag kan utmana de spelarna om en startplats.

På söndag väntar först ligamatch för Albin Granlund vars IFK möter VPS på hemmaplan innan ligan går på landslagsuppehåll.

Tre dagar senare kan Granlund få byta bevakning av Joonas Vahtera inför drygt tusen åskådare på WHA mot Julian Draxler på Borussia-Park med plats för 46 000 åskådare.

– Jag pratade faktiskt med Jani Lyyski om vikten att behålla fokus här och nu. Jani sa att det kan vara svårt med ligamatcher före och efter landskamper. Men jag tror att jag fixar det, jag brukar vara ganska bra på att koncentrera mig på rätt saker.