DELA

Victor vill fira tionde titeln i fiendeland

FOTBOLL. Han har väntat i tolv år på att hans Real Madrid ska bli bäst i Europa igen.
Nu hoppas Victor Rincón få fira en Champions League-titel mitt i ”fiendeland”.
– Så fort jag började jobba på Paf fick jag höra att jag höll på fel lag, säger Real-supportern.
I kväll spelas finalen i Champions League, världens största klubblagsturnering i fotboll.
Real Madrid ställs mot Atlético Madrid, vilket gör finalen unik: aldrig tidigare har en final i Europacupen/Champions League spelats mellan två lag från samma stad.
Storklubben Real Madrid är på jakt efter ”La Decima”, sin tionde vinst i turneringen, medan Atlético hoppas ta sitt första CL-guld, fyrtio år efter att de senast var i final.
Madridsonen Victor Rincón är Real-supporter sedan barnsben, men han har ännu inte fått uppleva att Real blivit Europabäst under sina år på Åland. Victor kom via IT-studierna på Ålands högskola till Mariehamn 2005, och faktum är att Real Madrid inte har vunnit CL sedan Zinedine Zidane sänkte Bayer Leverkusen i finalen 2002.


Svårsmält faktum
Ett svårsmält faktum för en av världsfotbollens mest prestigefulla klubbar – och dess fans.
– Det har varit en tolv år lång väntan, och det är en väldig stor press på Real att de ska vinna Champions League i år. Man räknar ju alltid med att de ska nå minst semifinal varje år, men nu har vi goda chanser, säger Victor Rincón och utvecklar:
– Litegrann kändes det som en moralisk final när Real slog ut Bayern München i semifinalen, det var de två största klubbarna som var kvar. Atlético tycker nog folk bara är en rolig överraskning. Men i och för sig så vann ju Atlético ligan mot Barcelona, och då trodde ingen heller på dem.
Att ”lillebror” Atlético Madrid vann ligan före Barça och Real har inte Victor Rincon några problem med. Rivaliteten mellan Real Madrid och Barcelona är långt mycket större än den Madridklubbarna emellan.

Alla minns 2009
För ett halvår sedan började Victor Rincón att arbeta som mjukvaruutvecklare på Paf.
Och även om tiden då Penningautomatföreningen sponsrade Atlético Madrid är förbi märks det var arbetskompisarnas lagsympatier ligger.
– Fortfarande är det många som håller på Atlético här. Många har varma känslor för laget sedan samarbetet, och alla minns matchen när IFK spelade mot Atlético 2009. När jag började jobba här presenterade jag mig i ett mejl och lade till att jag höll på Real. Jag fick några svar direkt som påtalade att jag valt fel lag, säger Victor och skrattar.

Oskar Magnusson