DELA
Foto: Erkki Santamala

”Vi spelar på WHA”

FOTBOLL. Legia har många och framför allt ökända fans. Men det är ingenting som oroar IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson. I alla fall inte när det kommer till val av hemmaplan.
– Som det ser ut i dag kommer vi att spela på WHA.

På plats i Nyon under lottningen fanns IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson och IFK ab:s ordförande Robert Söderdahl. När Nya Åland når Peter Mattsson har han och Söderdahl just avslutat förhandlingarna med Legia Warszawas representanter.
– Vi spelar hemma mot Legia troligtvis den 12 juli och preliminärt blir bortamatchen den 18 juli, säger Mattsson och fortsätter:
– Men det är inte helt spikat. Det beror lite på vad Legia vill i slutändan.
Legia Warszawas fans är omtalade och ökända. I en Champions League-match borta mot tyska Borussia Dortmund den gångna säsongen försökte en grupp huliganer kopplade till Legia storma Dortmunds läktarsektion. När huliganerna stoppades av vakter svarade de med våld. Som ett resultat av detta tvingades Legia spela inför tomma läktare i hemmamatchen mot spanska Real Madrid och dessutom böta 80 000 euro.

Spelar på WHA

Detta väcker så klart frågor kring säkerheten inför IFK:s hemmamöte med Legia. Ett inte otänkbart alternativ för IFK är att spela sin hemmamatch på Telia 5G-arenan i Helsingfors. Men så blir det inte, menar Peter Mattsson.
– Jag var också orolig till en början men Juha Karjalainen (säkerhetschef på Finlands bollförbund) har haft kontakt med Legias säkerhetsansvariga och enligt dem ska det nog inte bli några problem.
– Dels tror de inte att allt för många polska supportrar kommer att leta sig till Åland, dels menar de att huliganerna inte brukar ge sig på mindre klubbar, säger Mattsson.

Så IFK spelar sin hemmamatch på WHA?

– Ja, som det ser ut i dag kommer vi att spela hemma på WHA.

Blir det någon förhöjd säkerhet?

– Vi brukar ta in folk utifrån till lite större matcher och det är stor sannolikhet att vi gör det nu också. Det blir nog lite större pådrag än vid en vanlig Veikkausligamatch, säger Mattsson.
Läs mera om IFK:s Champions League-lottning i tisdagens Nya Åland.